Hlavní obsah

Další škrty nebudou, oznámil v Německu řecký premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Podle řeckého premiéra Antonise Samarase nemá jeho země na příští rok žádné rozpočtové mezery a neplánuje ani další omezování státních výdajů a důchodů. Samaras během návštěvy Německa navíc ujistil kancléřku Angelu Merkelovou, že Atény dohodu s mezinárodními věřiteli plní a zatím o žádnou novou pomoc nežádají.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Řecký premiér Antonis Samaras a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Současnou dohodu plníme podle plánu. Nežádáme o nic dalšího,“ řekl Samaras po jednání s Merkelovou. Dodal, že o případném novém zmírnění řeckého dluhu se bude moci rozhodnout až na jaře příštího roku, kdy budou známy výsledky rozpočtového hospodaření za letošní rok.

Podle Samarase už Řecko vidí „světlo na konci tunelu“. Řecké ministerstvo financí ve čtvrtek předpovědělo, že příští rok se ekonomika vymaní z šestiletého propadu a vykáže růst o 0,6 procenta. Ministerstvo také na dvojnásobek zvýšilo odhad rozpočtového přebytku bez zahrnutí úrokových splátek. Dostatečný primární přebytek Řecku otevře možnost, aby Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) požádalo o zmírnění dluhové zátěže.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a řecký premiér Antonis Samaras

Zástupci EU a MMF v Aténách s přestávkami už více než dva měsíce prověřují stav řeckých veřejných financí, aby zjistili, jak vláda plní podmínky záchranného úvěrového programu, a doporučili, zda zemi uvolnit další splátku úvěru. Tento týden svou inspekci už podruhé přerušili. Mezi nimi a vládou přetrvávají rozpory ohledně rozpočtových úspor na příští rok.

Věřitelé považují vládní prognózy, na nichž je rozpočet založen, za příliš optimistické. Podle jejich odhadů budou vládě bez dalších úspor příští rok chybět až dvě miliardy eur (54,5 miliardy korun).

Řecko od roku 2010 zachraňují před bankrotem úvěry od EU a MMF. Celkem už země získala 240 miliard eur, výměnou však musela slíbit bolestivé výdajové škrty, zvyšování daní a reformy. Řekové tvrdí, že po šesti letech recese, která snížila výkon ekonomiky o zhruba čtvrtinu a zvýšila nezaměstnanost na téměř 28 procent, si již další škrty nemohou dovolit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám