Hlavní obsah

PPF odmítá, že by ovlivnila ČNB, Telefóniku koupila v korunách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodej mobilního operátora O2 investiční skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a intervence České národní banky oslabující kurz koruny, se odehrály téměř ve stejnou dobu, což vyvolalo konspirační teorii, jež v současnosti koluje po českém internetu. Podle ní měla PPF na oslabení kurzu vydělat tři a půl miliardy a členům bankovní rady ČNB měla přihrát miliardu za odměnu. PPF to vyvrací s tím, že platba je stanovena v korunách, a vývoj koruny k euru na ni tedy nemá vliv.

Článek

PPF koupila podíl 65,9 procenta ve společnosti Telefónica Czech Republic za 63,6 miliardy korun. Akvizice byla oznámena 5. listopadu a o dva dny později ČNB oslabila korunu.

Na internetu se objevila spekulace, že PPF měla na oslabení koruny zájem. Španělé prý dávali přednost platbě v korunách, neboť ji považovali ve srovnání s eurem za stabilnější, a tak PPF údajně dohodla cenu v korunách a pak nechala členy ČNB odhlasovat oslabení koruny o pět procent, čímž měla na transakci vydělat zhruba 3,5 miliardy. V této souvislosti se na sociálních sítích objevilo obvinění, že PPF se o tento zisk podělila s členy bankovní rady ČNB, kteří pro oslabení hlasovali, a rozdělila mezi ně rovnou miliardu.

„Akvizice 65,9% podílu v Telefónica Czech Republic byla stanovena v českých korunách. Vývoj kurzu české koruny k zahraničním měnám tedy nemá na hodnotu této akvizice žádný vliv,“ dodal mluvčí PPF Radek Stavěl.

PPF by teoreticky na měnové intervenci ČNB vydělala v případě, že by měla peníze na transakci uložené na účtu v eurech a po oslabení měny by je směnila na koruny. Zda má PPF peníze na koupi akcií Telefóniky na korunových nebo eurových účtech, ale odmítl mluvčí Radek Stavěl komentovat.

PPF: Zaplaceno ještě není

Spekulace o ovlivnění členů bankovní rady ČNB odmítl. Uvedl, že finanční vypořádání mezi oběma společnostmi nastane až v řádu měsíců. „Transakce bude dokončena až po souhlasu Evropské komise, dokončení očekáváme v průběhu několika měsíců,“ řekl Právu Stavěl.

Pomluvám se budeme bránit, tvrdí ČNB

Nařčením, že by z kroku měli členové rady České národní banky nějaký prospěch, se brání i centrální banka. „Na veřejnosti šířená, ničím nepodložená a zcela nepravdivá nařčení ČNB a členů její bankovní rady zpochybňují důvěryhodnost nezávislé tvorby měnové politiky, která je základním smyslem existence každé centrální banky. Proti takovým nepodloženým pomluvám se musíme a budeme tvrdě bránit,” uvedl guvernér ČNB.

Banka zopakovala, že devizový kurz je nástroj na uvolňování měnových podmínek a banka se ho rozhodla používat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám