Hlavní obsah

Kampeličce s omezenou činností klesl zisk na 14 miliónů

Praha

Záložna WPB Capital vytvořila od ledna do září zisk před zdaněním 13,7 miliónu korun. Ve stejném období loni vykázala zisk 92,4 miliónu korun. Kampelička, která má téměř 11 tisíc členů, nemůže kvůli předběžnému opatření České národní banky (ČNB) od května přijímat nové členy, získávat nové vklady ani poskytovat nové úvěry.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kapitálová přiměřenost záložny stoupla k 18 procentům a likvidní rezerva přesahovala 1,7 miliardy korun. Vysoká likvidita je prý výsledkem dobré splátkové disciplíny úvěrových klientů na jedné straně a na straně druhé výsledkem důvěry vkladových klientů, kteří i nadále obnovují své končící vklady.

„Kvůli omezení činnosti předběžným opatřením pochopitelně pozorujeme odliv peněž, a tedy pokles bilanční sumy družstva. Celkový odliv se však nadále nikterak významně neodchyluje od normálu, a výsledný pokles je tak způsoben především nemožností vybírat vklady nové. Spolu s odlivem vkladů se však řádně splácejí úvěry, a proto se celková volná likvidita, která i nadále zabezpečuje bezproblémové vyplácení vkladových klientů, pohybuje stále na vysoké úrovni,“ uvedl obchodní ředitel WPB Capital Michal Čejka.

Víra v brzké vyřešení

Čejka věří, že správní řízení s ČNB bude brzy dořešeno. „Jsme přesvědčeni, že se prokáže, že k žádnému úmyslnému porušení jakýchkoli předpisů upravujících podnikání spořitelních družstev ze strany WPB Capital nedošlo. Celé řízení podle našeho názoru úzce souvisí s aktivitami bývalého člena Pavla Petroviče, který se dlouhodobě snaží poškodit dobré jméno WPB Capital,“ dodal Čejka.

Všechny vklady fyzických osob v bankách, záložnách a stavebních spořitelnách jsou stoprocentně pojištěny do výše 100 000 eur (2,7 miliónu korun). V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Fond pojištění vkladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám