Hlavní obsah

Poplatek za kartu v šuplíku nebo za (ne)zvolenou službu. Vítejte v říši bankovních absurdit

– Praha
Novinky, pit

V pořadí devátý ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek je už vyhlášen. Novinky jsou jejím generálním mediálním partnerem. Od začátku listopadu mohou všichni nespokojení klienti nominovat bankovní poplatky, které doplní už devět nominovaných poplatků, jež uspěly loni. Celkově se bude od prosince hlasovat o 15 absurdních poplatcích.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Není bez zajímavosti nahlédnout pod pokličku nominační diskuse bankovních klientů v souvislosti s nejrůznějšími absurditami z bankovního prostředí.

Co třeba takový poplatek týkající se nepoužívané karty, jak se o svůj zážitek podělila Jarka? „Na výpisu se mně v září objevil nový měsíční poplatek za nepoužívanou kreditní kartu. Ke zrušení karty mě přiměla věta operátorky ČSOB: ,Převedení poplatku máte bezplatně‘.“

Klient jménem John se zase setkal s poplatkem za zvolenou službu, přestože si žádnou nezvolil. „Měl jsem kreditní kartu v České spořitelně. Po čase jsem našel ve výpisu poplatek 10 Kč měsíčně. Při dotazu na pobočce mi bylo řečeno, že je to poplatek za zvolené služby. Zeptal jsem se, jakou službu jsem si zvolil, prý žádnou, a za to je ten poplatek.“

O 20 eur chudší

Radka si omylem ze svého eurového účtu poslala částku 300 eur na ten samý eurový účet, tudíž operace žádná. A výsledek? „Peníze zablokované na 24 hodin a poplatek – 19,90 eura (téměř sedm procent),“ svěřila se.

A ještě jeden příklad, tentokrát od Majky. „V České spořitelně jsem jednorázově uhradila půjčku. Tato předčasná úhrada byla možná ve smlouvě bez poplatku. A ejhle, na vyúčtování se objevila položka ,Náklad na předčasné splacení úvěru‘ za bratru 1500 korun. No není ta čeština krásná?“

Letošní ročník okoření soudní jednání

„Letošní, 9. ročník bude podle mého názoru zcela výjimečný, a to díky tomu, že na pozadí hlasování o absurdních bankovních poplatcích budou probíhat soudní jednání o jeden z nominovaných poplatků. To může celou anketu ovlivnit a dodat jí další energii,“ uvedl majitel serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher, který anketu organizuje. Konkrétně se jedná o poplatek za vedení účtu k hypotečnímu nebo spotřebitelskému úvěru.

První kolo hlasování proběhne od začátku prosince do konce ledna. V únorovém finálovém kole si to mezi sebou rozdá pět poplatků. Letošní vítěz bude vyhlášen 1. března 2014. V předešlém ročníku bral prvenství poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat.

Reklama

Výběr článků

Načítám