Hlavní obsah

Jablko sváru: Podívejte se, jak teď vypadá tunel Blanka

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osud pražského tunelu Blanka je nejistý. Kvůli sporům mezi magistrátem a Metrostavem stále není jasné, kdy by mohl být nejdelší a nejdražší tunel v Česku zprovozněný. Podle některých informací by to mohlo být na konci června 2014, což je o dva měsíce později, než se dosud předpokládalo. Stavební práce se přitom po sedmi letech chýlí ke konci. S Novinkami se můžete podívat, jak toto veledílo vypadá.

Projeli jsme tunel Blanka. Stavba je téměř hotováVideo: Novinky

 
Článek

Blanku budou tvořit tři tunely - Brusnický, Dejvický a Bubenečský. My jsme se vypravili z Letné autem na průzkum tunelu Brusnice, který na vypadal, že je v něm vše připraveno k provozu. Stejně jsou na tom i ostatní dva tunely.

Stěny pokryté kachličkami, osvětlení, informační tabule, nový asfalt, který se však na pár úsecích musí ještě doladit. „Jsou pasáže, kde nám chybí dodělat posledních 3,5 cm vrstvy, říká se tomu obrus, a namalovat vodorovné dopravní značení,“ popsal mluvčí stavební firmy Metrostav František Polák.

Cílem stavby podle něj je, aby se v ní řidiči cítili dobře. Celkem 70 tisíc metrů čtverečních obkladů zvládly ruce zedníků udělat za dva měsíce. A stěny nehrají barvami jen tak náhodou. „Bude to jako v metru, každý ze tří tunelů bude mít svůj specifický barevný pruh kachliček pro lepší orientaci šoférů,“ doplňuje Polák.

Průjezd tunelem BlankaVideo: Novinky

Řidiči budou moci jezdit v tunelu rychlostí 70km/h, většinou ve dvou jízdních pruzích. Řemeslníci uvnitř tunelu stále pracují. Přestože Metrostav stavbu 7. prosince pozastaví, neztrácejí naději.

„Není jediný problém v tom, že nám magistrát dluží více než 2,1 miliardy korun. Stavbu jsme zastavili hlavně proto, že nemáme co dělat. Do termínu zprovoznění zbývá udělat práci za zhruba miliardu korun. Abychom mohli práce provést, musíme mít souhlas města se změnami v projektu, což nemáme,“ říká mluvčí František Polák.

Vizualizace tunelu BlankaVideo: SATRA

Přerušením prací se s velkou pravděpodobností prodlouží termín otevření tunelu, který byl plánovaný na jaro příštího roku. Pražský primátor Tomáš Hudeček uvedl, že město firmě skutečně neplatí. Důvodem je, že projekt vyšetřuje policie. Magistrát navíc řeší, jakým zákonným způsobem zaplatit za práce, které vznikly nad rámec projektů a smluv.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka

Foto: Petr Horník, Právo

Členové strany TOP09 při čekání na výsledky předčasných voleb do poslanecké sněmovny. Michnův palác. Na snímku primátor Tomáš Hudeček

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám