Hlavní obsah

Pozor na obracečku, misku a mlýnek, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví varuje před třemi výrobky, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví. Konkrétně se jedná o obracečku, misku a mlýnek, uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečná miska

Článek

U černé nylonové široké obracečky s rukojetí v kombinaci kovu a plastu je jako země původu uvedena Čína. Laboratorními rozbory byla zjištěna přítomnost aromatických aminů. Tyto látky mohou mít karcinogenní účinky na lidský organismus.

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku tohoto výrobku s potravinami nebo připravovanými pokrmy může docházet k jejich kontaminaci karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Bílá melaminová miska na vnější straně s natištěným zlatomodrým ornamentem pochází rovněž z Číny. Laboratorními testy se prokázalo, že výrobek při běžném používání uvolňuje nadlimitní množství formaldehydu.

„Akutní expozice malých dávek formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce,“ vysvětlil Valenta.

A do třetice výrobek z Číny, konkrétně ruční mechanický mlýnek na zpracování měkkého ovoce a zeleniny s upevňovacím závitem z litiny s pocínovaným povrchem.

V tomto případě se laboratorními testy zjistilo, že při odšťavňování dochází k narušení povrchu mlýnku, přičemž v misce se získanou šťávou byly nalezeny drobné kousky kovu uvolněného při použití výrobku. „Uvolněné kovové částečky mohou při polknutí poranit ústa nebo trávicí ústrojí spotřebitele,“ dodal Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám