Hlavní obsah

ČNB nebude snižovat kurz na 28 korun za euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká národní banka neplánuje další intervence, které by kurz koruny srazily na hodnotu 28 korun za euro. Nynější stav, kdy se jedno euro prodává zhruba za 27 korun, je podle guvernéra ČNB Miroslava Singera dostačující.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

"Ne, my jsme řekli 27 (Kč/EUR) na dlouhou dobu. Pakliže se něco dramatického nestane. Nic dramatického se nestalo," řekl ve středu v Olomouci Singer, když odpovídal na otázku, zda lze očekávat další intervenci ČNB s cílem oslabit měnu na 28 Kč/EUR.

O možné další intervenci se začalo spekulovat v úterý, kdy člen bankovní rady Lubomír Lízal řekl, že posunutí kurzu na 28 Kč/EUR  není nijak „dramatický či nerealistický scénář.” [celá zpráva]

Podle Singera bude ČNB držet nějakou dobu kurz na hodnotě 27 Kč/EUR. Období intervencí může podle Singera trvat do roku 2015.

ČNB začala kurz snižovat před 14 dny, ne u všech ekonomů a politiků se to setkalo s pochopením. Mezinárodní měnový fond s intervencí souhlasil. Centrální banka kurz snižuje v obavě z deflace a také chce podpořit exportéry.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám