Hlavní obsah

ČOI odhalila podvod na lidi, spořič energii nešetří, ale naopak spotřebovává

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) na základě odborného posouzení funkčnosti a bezpečnosti zjistila, že výrobek Energy Saver Pro jakožto „zázračný spořič energie“ elektrickou energii nejen vůbec nespoří, ale naopak ji sám spotřebovává. Informoval o tom vedoucí oddělení pro komunikaci ČOI Jan Rotbauer.

Foto: Česká obchodní inspekce

Podvodný šetřič energie

Článek

Podle Rotbauera se na ČOI v této souvislosti obrátily desítky lidí s dotazem, jak tento přístroj funguje a zda jsou informace o úspoře „až 75 procent elektrické energie“ pravdivé.

„Z výsledků testů vyplynulo, že tento výrobek, jehož obsahem je velmi jednoduchý elektrický obvod, elektrickou energii nejen vůbec nespoří, ale naopak ji sám spotřebovává,“ uvedl Rotbauer s tím, že informace prodávajících o výhodnosti koupě tohoto přístroje jsou zcela klamavé.

Foto: Česká obchodní inspekce

Podvodný šetřič energie

„Česká obchodní inspekce doporučuje spotřebitelům výrobek rozhodně nekupovat,“ sdělil Rotbauer.

Energy Saver Pro (označení na výrobku Electricity Saving Box), u něhož není zmíněn výrobce a jako země původu se uvádí Čína, je elektrické zařízení opatřené vidlicí k připojení přímo do zásuvky, v provedení spotřebiče třídy ochrany II se dvěma LED indikátory. Výrobek obsahuje trubičkovou skleněnou pojistku, která elektrické zařízení chrání před poškozením nadměrným elektrickým proudem.

Výrobek sice splňuje podle Rotbauera požadavky na elektrickou bezpečnost, ovšem nemůže snížit spotřebu energie.

„Vůči prodejci těchto výrobků však nemůže Česká obchodní inspekce využít svých kontrolních a sankčních pravomocí, tj. zakázat jeho distribuci a prodávajícího za klamavé obchodní praktiky postihnout, neboť se jedná o zahraniční subjekt mimo EU, který v Česku nemá zastoupení. Z tohoto důvodu i vymahatelnost spotřebitelských práv může být problematická,“ informoval Rotbauer, podle něhož by si lidé tuto rizikovou investici měli dobře rozmyslet.

Reklama

Výběr článků

Načítám