Hlavní obsah

ČNB může tisknout a chrlit koruny neomezeně dlouho

Novinky, pit
Praha

Oslabenou korunu může Česká národní banka (ČNB) držet na nastavených hodnotách, jak dlouho bude chtít. Centrální banka opustí podle vyjádření svých představitelů intervenční režim teprve poté, až si bude jistá, že se k němu nebude muset opět vracet. Jedním z hlavních cílů je zvýšení inflační hladiny na dvouprocentní úroveň.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak pro Novinky uvedl analytik Petr Dufek z ČSOB, tak v případě, že by finanční hráči začali korunu posilovat k silnějším úrovním, centrální banka zasáhne. A to tak, že bude nakupovat eura a prodávat nově „vytištěné“ koruny, které při nulových sazbách vytvořila bez jakýchkoli nákladů. „Protože ČNB moc vytvářet koruny má, je v této pozici v podstatě neomezeným pánem,“ sdělil Dufek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru v roce 2013

Stejně tak i podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta bude ČNB držet slabou korunu kolem sedmadvacetikorunové hodnoty intervencí. „Pokud ale bude trh dostatečně srozuměn s tím, že nemá smysl ČNB testovat, tak se bude hladina 27 Kč/EUR držet de facto sama na základě prohlášení ČNB, že chce takto slabou korunu a udělá pro to vše,“ doplnil Novák.

Pokud jde o nákupy eur ze strany ČNB, ty se dějí řádově v miliardách eur. „Tím, jak se na trhu najednou objeví obrovská poptávka po eurech proti koruně ze strany ČNB, tak jde jejich cena nahoru a obchodují se až za 27 Kč/EUR,“ vysvětlil pro Novinky analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Eura se dále investují

Nakoupená eura ČNB navíc investuje, čímž zvýší své devizové rezervy. Jak sdělil člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal, investice jsou nasměrovány do kvalitních cenných papírů, především vládních dluhopisů zemí, jako jsou Spojené státy, Německo, Švédsko, Kanada a Austrálie. „Za koruny, které jsme při intervencích vydali, se tedy zvýšily devizové rezervy a do devizových zásob ČNB získáme kvalitní zahraniční cenné papíry,“ nastínil Lízal.

Právě Lízal se v úterý nechal slyšet, že nepovažuje možné posunutí kurzu koruny na 28 Kč/EUR v rámci devizových intervencí zahájených centrální bankou počátkem listopadu za dramatický nebo nerealistický scénář. Po jeho slovech koruna oslabila vůči euru na nejslabší hodnotu od března 2009. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám