Hlavní obsah

JPMorgan pomohla zasít semena hypoteční krize, zaplatí rekordních 13 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/New York

Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co zaplatí rekordních 13 miliard dolarů (přes 260 miliard Kč) za urovnání obvinění ohledně prodeje nekvalitních hypotečních cenných papírů. Oznámilo to v úterý americké ministerstvo spravedlnosti, podle něhož jde o největší vyrovnání, jakého americká vláda a jednotlivá firma kdy dosáhly.

Foto: Mike Segar, Reuters

Centrála JP Morgan Chase & Co v New Yorku

Článek

JPMorgan podle vlády poskytovala investorům zavádějící informace o kvalitě cenných papírů, které jim prodávala před příchodem finanční krize. Hodnota těchto cenných papírů později prudce klesla, což investorům způsobilo značné ztráty. JPMorgan v rámci dohody o urovnání přiznala, že její zaměstnanci kvalitu prodávaných cenných papírů vědomě nadhodnocovali.

Dohodě předcházela vleklá jednání o podobě, jakou vyrovnání mezi JPMorgan a vládou bude mít. Úřady se snaží pohnat banky k zodpovědnosti za pochybení, která ve Spojených státech vedla k hypoteční krizi. Ta pak odstartovala celosvětovou finanční krizi.

"Chování odhalené při tomto vyšetřování nepochybně pomohlo zasít semena hypoteční krize," uvedl americký ministr spravedlnosti Eric Holder. "JPMorgan nebyla v daném období jedinou finanční institucí, která vědomě dávala dohromady toxické úvěry a prodávala je nic netušícím investorům. To však není omluvou pro chování této banky," dodal.

Vyšetřování pokračuje

JPMorgan zaplatí více než šest miliard dolarů jako odškodné investorům, čtyři miliardy jako pomoc majitelům domů potýkajícím se s problémy a zbytek jako pokutu, píše agentura AP.

JPMorgan podle agentury Reuters nadále čelí řadě vládních vyšetřování, jež zahrnují například údajné manipulace s úrokovou sazbou LIBOR. JPMorgan je podle objemu aktiv největší bankou ve Spojených státech a loni vydělala rekordních 21,3 miliardy dolarů. Banka již dříve uvedla, že si na krytí možných nákladů souvisejících s právními spory dala stranou 23 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám