Hlavní obsah

Zvyšte platy, jinak nebudou vánoční dárky, hrozí zaměstnanci Amazonu

Berlín

V souvislosti s požadavky na vyšší mzdy plánují zaměstnanci německých skladů internetového prodejce Amazon na adventní období sérii stávek. Cílem je zablokovat dodávky vánočních dárků, sdělil časopisu Focus představitel odborového svazu Verdi Heiner Reimann.

Foto: Profimedia.cz

Sklad Amazonu

Článek

„Stoprocentně zastavíme během adventu práci. Cílem samozřejmě je, aby tu vánoční zásilky zůstaly ležet,“ řekl Reimann. „Lidé by nejraději stávkovali nepřetržitě až do Štědrého večera,“ dodal.

Amazon v tiskovém prohlášení uvedl, že je na hrozící stávku dobře připraven, konkrétní opatření internetový obchod nerozebíral. „Pracovníci v německých logistických centrech Amazonu mají platy v horní části rozmezí, které je v logistickém odvětví běžné,“ uvedl také prodejce.

Německé odbory během letošního roku uspořádaly v logistických centrech Amazonu už několik výstražných stávek. Snaží se prosadit novou kolektivní smlouvu, která by mimo jiné vedla i ke zvýšení platů zaměstnanců. Podle Reimanna se ale od dubna nic nezměnilo a odborový předák tvrdí, že Amazon vůbec nemá zájem přistoupit k jednání.

Expanze na východ

Pokud by zaměstnanci skutečně přistoupili ke stávce, mohla by mít vážný dopad na hospodaření Amazonu v Německu. Předvánoční období je pro maloobchodní prodej nejvýznamnější z celého roku.

Média v minulosti spekulovala, že Amazon chce kvůli sporům s odbory přesunout logistická centra z Německa do jiných evropských zemí. Internetový obchod zprávy o možném stažení z Německa popřel. Potvrdil ale, že vytvoří tři nová logistická centra, z toho jedno v Polsku a dvě v České republice. [celá zpráva]

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy ještě pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám