Hlavní obsah

O první potravinovou sbírku byl mezi Čechy velký zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice se v sobotu konala historicky první Národní potravinová sbírka. Zapojilo se do ní 111 obchodů po celé zemi. Zákazníci mohli darovat trvanlivé potraviny pro azylové domy, domovy pro děti a seniory nebo chudým rodinám. Podle organizátorů byl o sbírku velký zájem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Národní potravinová sbírka se v ČR konala v sobotu poprvé.

Článek

"V některých hypermarketech i mimo Prahu se vybralo více než 700 kilogramů potravin na obchod," řekla Pavlína Kalousová z pořádající platformy Byznys pro společnost.

Už v průběhu odpoledne uváděla o dění v pražských hypermarketech: "Doposud se pohybujeme kolem osmi, devíti vozíků (na obchod). Máme v průměru vyzkoušeno, že na jeden vozík je přes 120 položek, což je tak zhruba 70 kilogramů“.

Organizátoři předpokládali, že ve větších hypermarketech se do 20:00, kdy sbírka končila, vybere deset až 12 vozíků jídla.

I když Česko patří v Evropě k zemím s nejnižší mírou chudoby, lidí v tísni přibývá. Pod hranicí chudoby je téměř desetina obyvatel.
Loni se růst počtu chudých podle statistiků zastavil. I tak jich bylo ale 990 300, uvedl statistický úřad.

Při akci pomáhala tisícovka dobrovolníků. Kupujícím rozdávali letáčky se seznamem vhodných potravin, které je možné věnovat. Když některé z nich lidé pořídili, za pokladnami je dobrovolníkům odevzdávali. Vybrané potraviny se podle Kalousové průběžně svážely do potravinových bank, následně se třídily a vážily.

Lidé darovali třeba těstoviny, konzervy, rýži či sladkosti.

V České republice působí sdružení potravinových bank se zastoupeními v Praze, Ostravě, Ústeckém kraji, Liberci a Plzni. První vznikla už před sedmi lety. První celonárodní sbírka se ale uskutečnila až nyní.
Darování jídla ve velkém v Česku brzdí podle pořadatelů legislativa. Firmy totiž musejí z věnovaných potravin odvádět daň z přidané hodnoty a každou položku navíc uvést v darovací smlouvě. Zlikvidovat potraviny, kterým končí spotřeba, tak prý vyjde levněji. V řadě zemí EU jsou podle nich darované potraviny od DPH osvobozeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám