Hlavní obsah

Úřad zjistil chyby u všech kontrolovaných fotovoltaiků

Praha
Aktualizováno

Energetický regulační úřad (ERÚ) odhalil chyby u všech ze 183 kontrolovaných fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem nad jeden MW, které získaly licenci v závěru roku 2010. 28 procent mělo závažné nedostatky. Podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové úřad proto podal 56 trestních oznámení, některá z nich i na elektrárny ze skupiny ČEZ.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

Článek

Kontroly zahájil ERÚ letos v květnu na základě podnětů třetích stran a týkaly se 183 licencí s celkovým instalovaným výkonem 502 MW s celkovou výší podpory 165 miliard korun. Roční výše podpory dosahuje u těchto fotovoltaických elektráren sedmi miliard korun.

„Na základě výsledků těchto kontrol jsme podali 56 trestních oznámení přímo na policejní prezidium, které se týká elektráren s celkovým instalovaným výkonem 240 MW a celkovou roční výší podpory tři miliardy korun. Trestní oznámení byla podána i na některé elektrárny, které patří do skupiny ČEZ,“ informovala šéfka ERÚ Vitásková. O jaké chyby šlo, nespecifikovala.

Kromě toho ERÚ předal dalších 120 spisů Nejvyššímu státnímu zastupitelství k další analýze. Ty se týkají fotovoltaických elektráren s celkovým instalovaným výkonem 500 MW a roční výší podpory 6,5 miliardy korun.

Množství elektřiny je vyšší než výkon

Jak sdělila Vitásková, její úřad se obrátil na Státní energetickou inspekci (SEI) ohledně prověření oprávněnosti vyplácení podpor. Podle zjištění ERÚ totiž množství vyrobené elektřiny u 233 fotovoltaických elektráren vysoce překračuje průměrné roční využití instalovaného výkonu.

Foto: archiv, Právo

Solární panely

„Identifikovali jsme 233 licencovaných subjektů, jejichž celkový instalovaný výkon činí přes pět MW a celková vyplacená podpora v roce 2012 pro ně byla přes 150,2 miliónu korun,“ sdělila Vitásková.

Další objevené nesrovnalosti

ERÚ prověřoval i správnost údajů vykazovaných v oblasti kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) u zdrojů, kde je klíčovým parametrem pro získání státní podpory úspora primární energie. ERÚ totiž pro letošní rok nastavil tyto parametry tak, aby vysoce účinné zdroje získaly vyšší podporu. Velké zdroje KVET tak musí uspořit minimálně deset procent primární energie, aby podporu vůbec získaly. Při kontrole výkazů od operátora trhu však ERÚ zjistil chyby ve vykazování těchto parametrů i celkové účinnosti.

Podle ERÚ velké zdroje nárokovaly výplatu výrazně vyšší, než odpovídalo odhadům úřadu. Jen do letošního srpna tak bylo vyplaceno na podporu KVET přes 1,175 miliardy korun. „Pokud se prokáže, že regulované subjekty vykazují úsporu primární energie nad 15 procent (kdy je státní podpora vyšší – pozn. red.), přestože na ni nemají nárok, mohly by být neoprávněně vyplaceny podpory ve výši až 200 miliónů korun,“ upozornil ERÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám