Hlavní obsah

Ekonomika EU zpomalila růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Hospodářský růst v Evropské unii i v eurozóně ve třetím čtvrtletí zpomalil. V EU stoupl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,2 procenta, v eurozóně pak o pouhých 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí činil růst v obou případech 0,3 procenta, což ukončilo hospodářskou recesi. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Růst ekonomiky v eurozóně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 0,2 procenta. Hospodářství se udrželo v růstovém teritoriu díky pokračující ekonomické expanzi v Německu, která kompenzovala pokles ve Francii a Itálii. [celá zpráva]

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí vymanila z nejdelší recese ve své historii. Čtvrteční údaje nicméně podkopaly naděje na zrychlení hospodářského oživení.

Evropská centrální banka (ECB) se minulý týden rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením své základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na nové historické minimum 0,25 procenta.

Člen výkonného vedení ECB Peter Praet navíc tento týden uvedl, že banka by v rámci podpory ekonomiky mohla přikročit rovněž k nákupům dluhopisů a dalších aktiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám