Hlavní obsah

Ekonomika ve třetím kvartále překvapivě klesla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí v porovnání s druhým kvartálem poklesla o 0,5 procenta, v meziročním vyjádření dokonce o 1,6 procenta. Vyplývá to z předběžných odhadů Českého statistického úřadu. Analytici přitom očekávali mezičtvrtletní růst.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dnes zveřejněný pokles je bohužel nepříjemným vystřízlivěním z přílišného optimismu, který vyvolala čísla za předchozí kvartál,“ uvedl Jiří Moser ze společnosti PwC ČR. Podle něj tuzemskou ekonomiku čeká minimálně ještě jeden náročný rok, ale ten už by měl být snad růstový, minimálně i kvůli nízké srovnávací základně předchozích období.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

„Tato čísla jsou výrazně horší, než jaké byly odhady trhů. Ty očekávaly meziroční pokles o 0,5 procenta, ale mezičtvrtletní růst o 0,5 procenta,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Domácí ekonomika tak nenavázala na mezičtvrtletní růst z druhé čtvrtiny roku. Bez očištění o počet dní klesl HDP meziročně o 0,7 procenta a mezičtvrtletně vzrostl o 0,4 procenta.

Oproti tomu Slovensko rostlo meziročně o 0,7 procenta meziročně a o 0,2 procenta mezikvartálně. „Slovensko tak ukázalo, že v současnosti má ekonomiku v mnohem lepší kondici a nakročeno k dalšímu růstu,“ připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Ve třetím čtvrtletí vykázala růst i německá ekonomika, přestože došlo k jejímu zpomalení na 0,3 procenta.

Do budoucna se počítá s růstem

Jak meziročně, tak mezičtvrtletně klesla podle Volfa tvorba přidané hodnoty v energetice, stavebnictví, obchodu, dopravě a zemědělství. Slabá je stále také investiční aktivita. Naopak se dařilo zpracovatelskému průmyslu a produkci dopravních prostředků.

V dalších kvartálech by nicméně domácí ekonomika měla růst. Z nových odhadů České národní banky, které zveřejnila minulý týden, vyplývá, že centrální bankéři čekají celkový pokles ekonomiky za letošek o 0,9 procenta. Příští rok by však ekonomika měla podle odhadů stoupnout o 2,1 procenta a v roce 2015 o 2,5 procenta.

„Poslední čísla o vývozu a dovozu ukazují na zvyšující se aktivitu. Kde však bude problém ještě delší dobu trvat, je síla spotřebitelů,“ sdělil Volf. Přestože se jejich důvěra v ekonomiku zlepšuje, stále panuje vysoká nezaměstnanost. Ta by se mohla podle Volfa začít citelněji snižovat v druhé polovině příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám