Hlavní obsah

Ventilátory z Milevska odvětrají novou trasu metra

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ventilátory strojařů z milevské firmy ZVVZ Machinery odvětrají novou trasu metra A v úseku Dejvická–Motol. Akciová společnost, jak Právo informovala její obchodní ředitelka Radka Čapková, už podepsala smlouvu s hlavním dodavatelem technologie na jedenáct kusů ventilátorů APWR o průměru 1760 milimetrů a výměnu dalšího ventilátoru ve strojovně Dejvická.

Foto: Novinky

Pražské metro. Ilustrační snímek

Článek

„Větrání stanic metra pro nás znamená návrat k zakázkám, které velmi dobře známe. Od roku 1975 firma do pražského metra dodala 164 větracích ventilátorů různých typů do stanic i strojoven. Největší počet – 67 – pro trasu B, zbylé na „céčko“ a „áčko“. Bezmála čtyřicet let se zároveň firma podílí na údržbě a rekonstrukcích těchto zařízení, včetně generálních oprav,“ konstatovala Čapková.

Nové typy ventilátorů APWR mají lopatky ze speciálního ohnivzdorného hliníku, což zajišťuje požadovanou vysokou tepelnou odolnost. Jsou certifikované na provoz až při teplotě 400 °C po dobu 120 minut. Kazetové tlumiče hluku na 450 °C po dobu 120 minut a klapky dokonce na 600 °C po dobu 120 minut. Zároveň jsou tradičně provozně velmi spolehlivé.

Generální ředitel holdingu ZVVZ Group Miloslav Mácha v této souvislosti podotkl, že firma usiluje i o návrat na zahraniční trhy, na nichž měla před desítkami let silné postavení. Ventilátory této společnosti dodnes odvětrávají stanice metra v Moskvě, Petrohradu, Kyjevě či Varšavě.

„Tehdejší ZVVZ dodávalo před rokem 1989 ventilátory na stavby metra prakticky po celé východní Evropě. O toto postavení jsme ale později přišli a nyní usilujeme o návrat. Máme velmi dobrý výrobek, splňující všechny parametry nutné pro dodávky v tomto prostředí, a proto věříme, že uspějeme,“ glosoval stručně cíle milevských strojařů Mácha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám