Hlavní obsah

ČEZ za tři čtvrtletí vydělal 31,7 miliardy, loni to bylo lepší

Praha
Aktualizováno

Tuzemský energetický kolos ČEZ vykázal od ledna do září čistý zisk ve výši 31,7 miliardy korun, což je oproti stejnému období loňského roku pokles o 4,7 procenta. Snížily se i tržby, meziročně o 0,3 procenta na 161,9 miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

Hlavním důvodem poklesu byly odpisy aktiv kvůli regulacím evropského energetického sektoru a související snižování velkoobchodních cen elektřiny. Ze stejného důvodu Skupina ČEZ také snížila celoroční výhled čistého zisku na 35 miliard korun.

Foto: ČTK

„Očekávané celoroční výsledky hospodaření ČEZ odrážejí současný stav energetiky v Evropě. Fakt, že na naše výsledky tato krize doléhá později a výrazně méně než na naše evropské konkurenty, reflektuje zejména naši úspěšnou strategii předprodejů elektřiny na roky dopředu a důraz na vnitřní úspory,“ uvedl generální ředitel Daniel Beneš. ČEZ si podle něj jako jedna z mála energetických firem dokázal udržet přiměřenou míru zadlužení.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) za tři čtvrtletí meziročně klesl o 0,4 procenta na 64,3 miliardy korun. „Očekávané provozní výsledky za celý rok Skupina ČEZ nemění, ukazatel EBITDA předpokládá ve výši 81 miliard korun,“ píše se v tiskové zprávě.

Výroba elektřiny do konce září se meziročně snížila o čtyři procenta na 49,4 terawatthodiny. Prodej elektřiny koncovým zákazníkům klesl o 12 procent, u plynu se naopak zvýšil o sedm procent.

Porovnejte si ceny elektřiny a ceny plynu ČEZ s ostatními konkurenty na energetické kalkulačce.

Reklama

Výběr článků

Načítám