Hlavní obsah

Horníci OKD vyhlásili stávku

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na čtyři hodiny se v úterý 19. listopadu zastaví veškerý provoz v OKD. Důvodem bude stávka, kterou odbory v pondělí vyhlásily kvůli neshodám se zaměstnavatelem kolem nové kolektivní smlouvy. Horníci jsou připraveni dále stávkovat v pátek 29. listopadu, a to už celý den. Pokud ani to nepomůže, zastaví práci od 4. do 6. prosince na celé tři dny.

Foto: Pavel Karban, Právo

Demonstrace horníků v Ostravě.

Článek

„Stávku může odvrátit pouze vstřícný návrh zaměstnavatele, včetně podepsání sociálního programu pro Důl Paskov,“ upozornil předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Dodal, že se stávkou jednoznačně souhlasily všechny odborové organizace, které v těžební firmě působí.

Stávka v OKD v praxi znamená, že přestanou pracovat všichni zaměstnanci, kromě těch, kteří z důvodu bezpečnosti pracovat musí. „To jsou ti, kteří jsou vyjmenovaní v zákoně. Například musí být někdo na dispečinku nebo musí být strojník u těžební věže a těžního zařízení,“ vysvětlil Pytlík po pondělním jednání odborářů z OKD.

Vedení o stávce ví a chce jednat

Jak konkrétně bude stávka na jednotlivých šachtách probíhat, bude podle něj teprve předmětem přípravy. „Zaměstnavateli jsme to oznámili jako prvnímu,“ ujistil odborový předák, že vedení OKD už o stávce ví.

Jsme připraveni k dalším jednáním a modifikaci struktury našeho návrhu
mluvčí OKD Marek Síbrt

Vedení OKD se naděje na zažehnání stávky nevzdává, i když je přesvědčeno, že odborům nabídlo už dost.

„V době největší krize těžařského průmyslu za posledních několik desítek let, kdy bojuje OKD o přežití, jsme odborům předložili vstřícný návrh, který počítá se zachováním průměrných mezd horníků v dole na podstatně vyšší úrovni než 30 tisíc korun a velké většiny benefitů. Jestliže i přesto považují odbory za adekvátní ohrozit existenci firmy stávkami, pak by si měly uvědomit svou míru odpovědnosti za budoucnost OKD,” tlumočil stanovisko firmy mluvčí Marek Síbrt.

„Jsme připraveni k dalším jednáním a modifikaci struktury našeho návrhu. Nadále věříme v dohodu, která je klíčová jak pro zaměstnance, tak pro další fungování OKD,“ dodal.

Stávku umožnilo referendum

Možnost vyhlásit stávku dalo odborům referendum, kterého se minulý týden zúčastnilo asi 7500 z více než 12 tisíc zaměstnanců OKD. Zhruba 6800 z nich bylo pro stávku.

O nové kolektivní smlouvě na léta 2014 až 2018 jednají odbory s vedením firmy od srpna 2012. Jednání se zkomplikovala poté, co OKD začala kvůli zhoršující se ekonomické situaci šetřit. Firma odmítla návrh smlouvy připravený zprostředkovatelem, od letošního 15. října jsou horníci ve stávkové pohotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám