Hlavní obsah

Růst cen meziročně zpomalil, zdražovaly lihoviny, ale i brambory

Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil na 0,9 procenta ze zářijového jednoho procenta. Zpomalení cenového růstu nastalo zejména u potravin a nealkoholických nápojů. Proti září spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly o 0,2 procenta, hlavně kvůli růstu cen lihovin a lahvového piva. O vývoji inflace v pondělí informoval Český statistický úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pokles meziroční inflace odpovídal odhadům analytiků. Naposledy byla meziroční inflace pod jedním procentem v březnu 2010.

Meziročně v říjnu zpomalil růst cen mouky, masa, mléka i másla a po předchozím růstu klesly i ceny ovoce. Meziročně se zmírnil růst cen vína a piva.

Z potravin byly meziročně vyšší ceny zeleniny, nejvíce brambor. Vzrostly ceny sýrů, jogurtů i ostatních mléčných výrobků. V bydlení se zvýšilo čisté nájemné, vodné, stočné i ceny elektřiny, tepla, teplé vody. Ceny zemního plynu byly nižší. Ceny lihovin a tabákových výrobků se zvýšily.

Klesaly hlavně ceny pohonných hmot

Zvýšení cen lihovin spolu s cenami lahvového piva se výrazně projevilo v meziměsíčním růstu inflace. Rovněž ceny tabákových výrobků se proti září zvedly.

Stouply ceny oděvů a obuvi. Zvýšily se ceny vajec, jogurtů a másla, cukru a nealkoholických nápojů. Z potravin se naopak snížily především ceny ovoce a rostlinných tuků. Klesly také ceny léků a jejich doplatků a také ceny lázeňské péče.

"Na meziměsíční snižování celkové úrovně spotřebitelských cen působil především pokles cen v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot po čtyřech měsících růstu klesly v říjnu o 2,1 procenta," uvedli statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám