Hlavní obsah

Portugalsko dostane další finanční injekci

Washington

Mezinárodní měnový fond (MMF) uvolní další část z dohodnuté finanční pomoci Portugalsku, tentokrát ve výši 1,9 miliardy eur (51,2 miliardy Kč). MMF v pátečním sdělení uvedl, že tato jihoevropská země plní podmínky záchranného programu z května 2011. Celkový objem půjček, které fond Portugalsku od té doby poskytl, tak již dosahuje 21,3 miliardy eur.

Foto: Profimedia.cz

Lisabonská demonstrace proti vládě. Snímek z června 2013

Článek

Rada měnového fondu také uvedla, že odsunula na později některé požadavky, které měl Lisabon splnit do konce září. Důvodem je skutečnost, že rada při setkání neměla k dispozici všechna dostupná data. Podrobnosti ale MMF podle agentury Reuters neuvedl.

Portugalsko se v roce 2011 dostalo do finančních problémů a bylo nuceno požádat o záchranný úvěr. Země se dohodla s Evropskou unií a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (asi 2,1 biliónu Kč).

Portugalský premiér nedávno prohlásil, že země chce záchranný program ukončit v červnu 2014, jak počítají nynější plány, přestat se spoléhat na mezinárodní věřitele a vrátit se na dluhopisové trhy.

Portugalská ekonomika se ve druhém čtvrtletí po dvou a půl letech vymanila z hlubokého propadu a proti předešlým třem měsícům o 1,1 procenta vzrostla. Úsporná opatření ale vyvolávají nesouhlas veřejnosti. V pátek zemi zasáhla celodenní stávka státních zaměstnanců na protest proti chystanému snižování mezd a prodloužení týdenní pracovní doby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám