Hlavní obsah

O státní dluhopisy je obrovský zájem, lidé si jich objednali za 21 miliard

– Praha • Aktualizováno

Nebývale velký zájem si vysloužila vánoční emise státních dluhopisů, kterých si nejrůznější zájemci objednali za 21,4 miliardy. Pokořili tak jarní sezónu, kdy ministerstvo prodalo dluhopisy za 17,6 miliardy korun. Původní plány ministerstva financí počítaly v rámci vánoční emise s prodejem dluhopisů za pět až 10 miliard korun.

Foto: Ministerstvo financí České republiky

Státní dluhopisy

Článek

Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí (MF) na sociální síti Facebook. Cenné papíry musí investoři uhradit do pěti pracovních dnů, tedy nejpozději do 14. listopadu. Zpravidla nakonec ministerstvo vydává dluhopisy v menším objemu, protože ne všechny objednávky lidé uhradí.

„Vzhledem ke skutečnosti, že současně dojde ke splacení diskontovaného spořicího státního dluhopisu v celkové jmenovité hodnotě 7,5 miliardy korun a část těchto objednávek nemusí být všemi upisovateli uhrazena, původně stanovený limit vánoční série emisí nijak výrazně překročen nebyl,“ sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek. Zároveň podle něj tak MF dosáhlo cíle, který počítal letos s prodejem spořicích dluhopisů za 20 až 40 miliard korun.

Zájemci měli k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta, pětiletý kupónový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Kvůli zájmu se zkrátil i jarní termín

Ministerstvo začalo dluhopisy nabízet v pondělí 4. listopadu a následně ve čtvrtek upisovací období ukončilo. Původně měl termín vypršet 29. listopadu. Předčasně muselo kvůli velkému zájmu ministerstvo zkrátit termín na objednávky již při jarní emisi.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. Dluhopisy vydá ministerstvo 12. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám