Hlavní obsah

Horníci odsouhlasili stávku, odvrátit ji může už jen OKD

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Odbory OKD mohou vyhlásit stávku. Opravňuje je k tomu výsledek hlasování zaměstnanců těžební společnosti. Ti rozhodovali o stávce od pondělí 4. do čtvrtka 7. listopadu. Hlasování se zúčastnilo přes 60 procent horníků, z nichž souhlasilo se stávkou přes 90 procent zúčastněných.

Foto: Pavel Karban, Právo

Demonstrace horníků v Ostravě. Archivní snímek

Článek

Do hlasování se mohlo zapojit více než 12 000 zaměstnanců OKD. Lidé odpovídali na otázku, zda souhlasí se stávkou ve sporu ohledně kolektivního vyjednávání. „Máme nyní mandát vyhlásit stávku. Budeme v pondělí, vlastně možná celý příští týden jednat tom, jak se bude dále postupovat,“ uvedl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Co bude předmětem jednání, nechtěl říct. „Ta čísla jsou vysoká. Je tady zcela jasný signál, že jsou lidé nazlobení, že tu kolektivní smlouvu dojednáváme více než rok, že je to pro ně už nepřijatelné. Je to velice vážná situace,“ upozornil Jaromír Pytlík a dodal, že výsledek referenda už odbory sdělily vedení společnosti.

Kdy nejdříve by se mohla stávka uskutečnit, Pytlík neřekl. „Máme ze zákona povinnost ji ohlásit zaměstnavateli tři dny předem. Pokud firma nepředloží nějaké řešení, tak bude stávka určitě letos,“ míní. Odbory už ale nyní s vedením OKD vyjednávat nemohou. „To není možné, to bychom zhatili vyjednávání se zprostředkovatelem i hlasování. Zaměstnavatel ale může přijít s něčím, co by mohlo hrozbu stávky zrušit,“ vysvětlil Pytlík.

O stávce se hlasovalo už loni

Obdobné hlasování se v OKD uskutečnilo už loni, kvůli malé účasti zaměstnanců se však stávka tehdy nekonala. Důvodem k současnému hlasování bylo, že vedení firmy odmítlo návrh kolektivní smlouvy pro léta 2014 až 2018 připravený zprostředkovatelem.

O nové kolektivní smlouvě jednají odboráři s vedením firmy od loňského srpna. Jednání se zkomplikovala poté, co OKD začala kvůli zhoršující se ekonomické situaci zavádět úsporná opatření. Od letošního 15. října jsou horníci ve stávkové pohotovosti. [celá zpráva]

OKD zaměstnává necelých 13 000 lidí, je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Loňská hrubá průměrná mzda ve firmě byla 37 000 korun, horníci si vydělali v průměru 35 000 korun měsíčně.

Vedení OKD: Stávkou by uškodili sami sobě

Vedení OKD vnímá výsledky referenda spíše jako vyjádření frustrace zaměstnanců ze současné situace než jako vyjádření se ke konkrétnímu návrhu, který firma předložila.

„Rozumíme lidem, že se jim nelíbí opatření, která přijímáme. Ale pokud chceme zajistit další existenci OKD, nic jiného nám nezbývá. Neděláme to proto, abychom měli větší zisky, ale abychom přežili při současné extrémní situaci na trhu. Ten prošel prudkou změnou,“ obhajoval firemní kroky mluvčí OKD Marek Síbrt.

Upozornil, že výsledky hlasování nutně neznamenají, že bude stávka. „Odbory k ní pouze dostaly mandát. Stále věříme, že se nám podaří při dalším jednání dosáhnout dohody i bez tohoto krajního prostředku. Určitě jsme připraveni bavit se o struktuře našeho návrhu,“ ujistil s tím, že OKD zcela respektuje právo zaměstnanců na stávku. „Ale myslíme si, že by lidé byli sami proti sobě. Rozsáhlejší stávka totiž znamená pro každou průmyslovou firmu velké náklady. V případě hlubinné těžby to platí dvojnásob. Tyto náklady by bylo nutné pokrýt dalšími úsporami.“

Poslední návrh OKD počítá se zachováním tarifů, většiny z benefitů i odchodného. Třináctý a čtrnáctý plat navrhuje firma nahradit bonusy z hospodaření, stejně tak navrhuje bonusy za plnění objemu těžby a výsledky v oblasti bezpečnosti, vždy dvě procenta. „Sjednocení prémiových řádů navíc znamená další nárůst platů o 1,5 procenta. Celkově by tak průměrné příjmy klesly ze současných zhruba 35 tisíc zhruba o šest procent s garancí na rychlý růst při návratu k ziskovosti,“ poukázal Síbrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám