Hlavní obsah

S&P snížila rating Francie o jeden stupeň

Paříž

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Francie o jeden stupeň na známku AA. S&P varovala hlavně před vysokou nezaměstnaností, která podkopává podporu dalších potřebných strukturálních reforem. Výhled ratingu je přesto stabilní.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor’s

Článek

Podle S dosavadní makroekonomické reformy vlády podstatně nezlepšily střednědobý výhled růstu země. Ke stabilnímu výhledu se agentura rozhodla proto, že vláda se zavázala udržet pod kontrolou dluh. Stabilní výhled znamená, že se agentura nechystá v nejbližším období rating měnit, a to ani směrem dolů, ani nahoru.

Francouzský dluh má tak nyní u S třetí nejvyšší známku. Francouzský ministr financí Pierre Moscovici v reakci na oznámení uvedl, že dluh Francie stále patří mezi nejbezpečnější a nejlikvidnější na světě, a označil hodnocení S za „nesprávnou kritiku“ druhé největší ekonomiky eurozóny.

Vláda prezidenta Françoise Hollanda slíbila zavést reformy, které sníží nedostatek finančních prostředků země. Zatím však přijala pouze zdrženlivé reformy zkostnatělého trhu práce země a mírná byla i revize štědrého penzijního systému.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení úvěru. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu nebo subjektu půjčovat a také na podmínky půjčky. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů, a tím je i pravděpodobné, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám