Hlavní obsah

Ekonomika letos klesne méně, odhaduje ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká národní banka (ČNB) ve své nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, očekává pokles HDP o 0,9 procenta. Pro příští rok odhad naopak zhoršila, nově čeká růst o 1,5 procenta, uvedl ve čtvrtek guvernér ČNB Miroslav Singer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

Banka ovšem zároveň vypracovala alternativní scénář počítající právě s devizovými intervencemi, letos v něm očekává pokles o 0,9 procenta a příští rok růst o 2,1 procenta.

V předchozí srpnové předpovědi předpokládala ČNB letos pokles o 1,5 procenta a příští rok růst o 2,1 procenta. V roce 2015 očekává centrální banka, že ekonomika podle základního scénáře poroste o tři procenta a podle alternativního scénáře o 2,5 procenta. V srpnu počítala s růstem o 3,3 procenta.

Rozhodnutím bankovní rady zahájit intervence se tak podle Singera alternativní scénář vývoje stává nejpravděpodobnějším popisem očekávaného budoucího vývoje. [celá zpráva]

Podle základního scénáře se inflace podle ČNB na počátku příštího roku po odeznění dopadů změny DPH a poklesu regulovaných cen sníží až k nule. Následně se pak bude postupně zvyšovat k dvouprocentnímu inflačnímu cíli. Alternativní scénář společně s devizovými intervencemi naopak počítá s dřívějším návratem celkové i měnověpolitické inflace k inflačnímu cíli.

Podle základního scénáře by tak inflace měla ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku činit 1,2 procenta, podle alternativního 2,2 procenta. Srpnová prognóza ČNB počítala v tomto období s inflací 1,8 procenta. V prvním čtvrtletí 2015 by pak inflace měla podle základního scénáře stoupnout na dvě procenta, podle alternativního na tři procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám