Hlavní obsah

Lidé po dluhopisech šílí, objednali si jich za 19 miliard

Praha
Aktualizováno

Všemožní zájemci si do čtvrtečního poledne objednali spořicí dluhopisy za 18,6 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na sociální síti Facebook. Ministerstvo zkrátilo termín pro objednávky právě na čtvrtek 7. listopadu, původně počítalo s tím, že je bude možné objednávat do 29. listopadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR

Článek

Prodej dluhopisů zahájilo ministerstvo financí v pondělí, plány počítaly s prodejem dluhopisů za pět až 10 miliard korun.

Předčasně muselo kvůli velkému zájmu ministerstvo zkrátit termín na objednávky již v rámci jarní emise. Tehdy si lidé koupili cenné papíry za 17,6 miliardy korun.

Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období. Peníze za dluhopisy tak musí být připsány na účet nejpozději do 14. listopadu.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. Dluhopisy vydá ministerstvo 12. prosince.

V oběhu už jsou dluhopisy za 74 miliard

V rámci této emise nenabízí úřad na rozdíl od předchozích emisí krátkodobé dluhopisy se splatností 1,5 roku.

Pro zájemce je tak k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta, pětiletý kupónový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. Nyní jsou v oběhu dluhopisy za 73,8 miliardy korun, vlastní je zhruba 82 500 investorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám