Hlavní obsah

Hračky husa, papoušek a žába jsou nebezpečné, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví varuje tentokrát rovnou před třemi nafukovacími plastovými hračkami. Důvodem je ve všech případech nadměrné množství esteru kyseliny ftalové (DEHP), uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Varování platí i pro plastovou panenku.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečné hračky

Článek

Nafukovací husa, která má oranžová křídla a bílé břicho, se prodává v plastovém sáčku. Informace o výrobci chybí. Stejně tak skoupý na informace ohledně výrobce byl i červeno-žlutý papoušek.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Zelená nafukovací žába se nachází v plastovém obalu a nemá uvedeného prodejce, dovozce ani distributora. Plastová panenka Fashion Beautiful Girl pochází z Číny, měří přibližně 30 centimetrů a prodává se v kartónovém obalu.

„Riziko obsahu DEHP v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že DEHP působí na reprodukční orgány.

Z tohoto pohledu dopadla nejhůř panenka, v níž obsah DEHP dosáhl 32,1 procenta hmotnosti hračky. Evropský limit přitom činí 0,1 procenta hmotnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám