Hlavní obsah

Twitter vstupuje na burzu, za akcii chce 26 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americká internetová společnost Twitter ve středu stanovila emisní cenu svých akcií na 26 dolarů za akcii. Vstup na burzu by tak firmě mohl přinést až 1,8 miliardy dolarů (34 miliardy korun). S obchodováním by se mělo na newyorské burze podle agentury AP začít už ve čtvrtek ráno místního času (po poledni SEČ). Emisní cena ohodnocuje celý podnik na více než 18 miliard dolarů (343 miliard korun).

Foto: Handrejch Jan, Právo

Budova hlavní burzy na Wall street v New Yorku

Článek

Twitter již v pondělí kvůli silné poptávce investorů zvýšil cenové rozpětí pro primární emisi akcií z původních 17 až na 20 dolarů za akcii. Později se spekulovalo, že emisní cena by se mohla mohla pohybovat v rozpětí mezi 23 a 25 dolary. Vstup Twitteru na burzu označují investoři za největší událost od obdobného kroku, který loni učinila sociální síť Facebook.

Twitter minulý měsíc oznámil, že nabídne investorům 70 miliónů akcií. Pokud se tyto akcie prodají, budou moci jejich upisovatelé koupit dalších 10,5 miliónu akcií.

Začátkem minulého měsíce Twitter poprvé zveřejnil své finanční výsledky. Ty ukázaly, že firma v uplynulých letech sice vykazovala silný růst tržeb, ale byla ztrátová. Navzdory tomu je primární emise Twitteru napjatě očekávaná.

Sítě na burze

"Twitter se svým vstupem na burzu zařazuje k dalším sociálním sítím, jejichž akcie si můžete koupit. Kromě obřího Facebooku už se na burze obchoduje například profesionální sociální síť LinkedIn nebo seznamovací portál MeetMe," komentoval emisi Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP Invest.

"Dosavadní zkušenosti s těmito sociálními sítěmi jsou pro jejich akcionáře rozporuplné. Zatímco LinkedIn od svého IPO svoji hodnotu téměř zdvojnásobil a Facebok přidal zhruba jednu třetinu, akcie MeetMe jsou propadákem," konstatoval Valentík, podle něhož jsou investice do podobných projektů nebezpečné.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat vzkazy ve zprávách o délce do 140 znaků. Společnost minulý měsíc uvedla, že má v současnosti přes 218 miliónů aktivních uživatelů, kteří posílají 500 miliónů zpráv denně. Příjmy podniku pocházejí především z reklamy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám