Hlavní obsah

Řecko ochromila generální stávka, tisíce lidí vyšly do ulic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Další z masivních stávek paralyzovala ve středu krizí drcené Řecko. Do ulic vyrazili zaměstnanci státního i soukromého sektoru, aby vyjádřili nesouhlas s pokračujícími úspornými opatřeními vlády. Ty mají vyústit v propouštění tisíců lidí a udržení například nepopulární daně z nemovitosti. Jde o generální stávku, která je letos už čtvrtá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecko ochromila generální stávkaVideo: Reuters

 
Článek

Už v úterý stávka částečně zastavila hromadnou dopravu v Aténách, kde i ve středu v ranní špičce nejezdily autobusy a trolejbusy. Naopak plynule jezdí metro. Na celostátní úrovni byla přerušena od půlnoci veškerá námořní a železniční doprava. Mezi 13.00 SEČ a 16.00 SEČ stávkují i letečtí dispečeři, což mělo za následek zrušení nebo odložení řady mezinárodních spojů.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Demonstrace jsou v Řecku časté.

Prahu s Aténami ve středu spojuje jediná letecká linka společnosti Aegean, jejíž letadlo má podle aktualizovaného letového řádu z letiště Václava Havla odstartovat s hodinovým zpožděním.

V Řecku stávkují rovněž učitelé na všech stupních škol a lékaři. Nemocnice zajišťují obsluhu jen neodkladných případů.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Nezaměstnanost v Řecku je obrovská.

Odborové organizace GSEE a ADEDY slibují na středu mnohatisícové demonstrace. Protesty se konají den poté, co Atény navštívili zástupci takzvané trojky, zástupců věřitelů z Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, kteří mimo jiné kontrolovali plnění řeckých závazků plynoucích z mezinárodní finanční pomoci.

Jejich přítomnost vyvolala v zemi opět negativní emoce. Budovu, kde rokovali, museli opustit postranním východem, protože ten hlavní zablokovali rozhořčení demonstranti. Jeden z nich hodil na projíždějící auto emisarů hrst mincí. Policie jej následně zatkla.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Řekové opět vyrazili protestovat do ulic

Řecká vláda slíbila, že šest let trvající hospodářská recese skončí v roce 2014. Nezaměstnanost ale dál stoupá a podle posledních zveřejněných dat dosahuje 28 procent. V chudobě v zemi žije podle Eurostatu už 31 procent obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám