Hlavní obsah

Druhý pilíř Čechy nebere, za říjen do něj vstoupily jen čtyři stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V říjnu se do druhého pilíře penzí rozhodlo vstoupit pouze 395 lidí, což je nejméně od jeho spuštění v lednu letošního roku. Celkem tak tímto způsobem spoří na penzi necelých 83 500 lidí, uvedla Asociace penzijních společností. V nezájmu se odráží mimo jiné i nejasná politická situace.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Penzijní společnosti tak zatím zažívají hořké zklamání. Původně totiž očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí za první půlrok asi půl miliónu lidí. Realita je však o dost jiná. Do konce června, kdy skončil termín pro uzavření smlouvy pro lidi starší 35 let, mělo smlouvu 78 500 lidí.

„Volby zatím nepřinesly ani vládu, natož nějaký jasný vzkaz občanům, zda a případně jak se v budoucnu budou měnit některé parametry druhého pilíře. Výsledky říjnové akvizice této nejasné situaci odpovídají,“ komentoval výsledky prezident Asociace penzijních společností Karel Svoboda.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Vláda již dříve uvedla, že reforma penzí je výhodná pro polovinu občanů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Druhého pilíře penzijního systému se zúčastní šest penzijních společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám