Hlavní obsah

Stavebnictví se nedaří vymanit z krize, dál se propadá

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Stavební výroba v Česku v září poklesla v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 9,5 procenta. Po očištění o vliv počtu pracovních dní propad dosáhl dokonce 11,8 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Právo

Stavební výroba opět klesla.

Článek

Oproti srpnu činil pokles po očištění od sezónních vlivů 4,6 procenta. Pro srovnání, v srpnu stavebnictví propadlo o 8,1 procenta. Za letošní tři čtvrtletí byla stavební produkce o více než 28 procent nižší než ve stejném období konjukturálního roku 2008.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj stavební výroby

Že se situace nezlepší do budoucna, ukazuje i stále menší počet vydaných stavebních povolení. „Jejich hodnota je sice vyšší, ale to pouze znamená, že investoři zahájí několik větších projektů,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že celkový zájem o stavební práce tím ale neroste.

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB se stavebnictví stále potýká s nedostatečnou poptávkou ze strany veřejného i soukromého sektoru. „Zatímco veřejný sektor v posledních letech na investicích šetřil, opatrné zůstávají i soukromé firmy, které nové investiční projekty stále ještě odkládají,“ sdělil Dufek.

Obrat k růstu nenaznačuje ani bytová výstavba, která zažívá rekordně špatný rok prakticky ve všech regionech ČR. Snižující se počty nově stavěných bytů proto nejsou podle Dufka žádným překvapením.

„Stavebnictví chybí impuls, který by jej po více než pěti letech útlumu dokázal znovu vrátit k růstu. Předpokládáme, že minimálně ze strany soukromého sektoru by se tento zájem mohl začít projevovat už v příštím roce. Na návrat do černých čísel to však zřejmě ještě stačit nebude,“ doplnil Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám