Hlavní obsah

Průmysl se probouzí, v září přidal sedm procent

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v září proti stejnému měsíci loňského roku stoupla o 7,1 procenta. Na výsledek měly vliv dva pracovní dny navíc, jinak se jedná o dvouprocentní růst. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Tuzemský průmysl přidává na tempu.

Článek

V porovnání se srpnem průmysl po vyloučení sezónních vlivů klesl o 2,8 procenta. Meziměsíční pokles vypadá sice podle analytika Michala Brožky z Raiffeisenbank na první pohled zle, ale po naprosto výjimečně silném růstu o 4,7 procenta jde o velmi solidní údaj, který znamená, že český průmysl pokračuje v trendovém růstu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průmyslové výroby

„Zářijovým číslům za českou průmyslovou výrobu pomohly dva pracovní dny navíc proti stejnému měsíci předchozího roku, ale ani bez této podpory kalendáře by výsledek nebyl vůbec špatný. Trh se uklidnil, tlak na ceny a na efektivitu však přetrvává,“ uvedl Petr Smutný ze společnosti PwC ČR, podle nějž čeká tuzemský průmysl ještě několik náročných let.

Dařilo se výrobě aut

Výsledek táhkly nahoru automobilky, jejichž výroba vzrostla dvouciferným tempem. „Stále více je tak na výsledcích vidět stabilizace evropského automobilového trhu, která přichází po pěti letech soustavného útlumu,“ sdělil analytik Petr Dufek z ČSOB.

Pokles výroby nicméně hlásí obory, jako je energetika a těžební průmysl. „Návrat průmyslu na úroveň před recesí tak obstarává zpracovatelský průmysl,“ připomněl Dufek.

Dobrou zprávou pro tuzemský průmysl jsou opět i nové zakázky, a to nejenom zahraniční, ale i tuzemské. Příznivé je podle Dufka také to, že nejde pouze o výrobu aut, ale zájem pociťují i další obory – především výroba kovových výrobků.

Tahounem zahraniční poptávka

Jak připomněl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, oživení průmyslu táhne jednoznačně zahraniční poptávka. Dokladem toho je jednak růst zahraničních zakázek o 18,9 procenta a také nárůst tržeb průmyslových podniků, které obchodují přímo se zahraničím, a to o 14,3 procenta.

Oživuje však i domácí poptávka. „Nové zakázky z tuzemska vzrostly o 10,7 procenta a jedná se o nejvyšší nárůst za poslední tři roky,“ uvedl Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám