Hlavní obsah

Ukrajina si plácla s Chevronem ohledně těžby břidlicového plynu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina podepsala s americkým energetickým kolosem Chevron smlouvu týkající se společných výnosů z těžby břidlicového plynu. Dohoda je součástí pokračujícího úsilí Kyjeva o snížení závislosti na Rusku, informovala agentura RIA Novosti.

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč by rád viděl svou zemi energeticky nezávislou.

Článek

Těžba plynu má probíhat na západě Ukrajiny a hodnota kontraktu činí deset miliard dolarů (zhruba 190 miliard korun), sdělil ukrajinský ministr pro energetiku Eduard Stavyckyj.

Těžba v západoukrajinské lokalitě Olesska by mohla přinést až 10 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně.

Jak v této souvislosti uvedl ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, dohody, jako je tato s Chevronem, umožní Ukrajině, aby se stala do roku 2020 energeticky nezávislou.

Už v lednu podepsala Ukrajina smlouvu s anglo-nizozemskou společností Shell taktéž v objemu deseti miliard ohledně těžby plynu z břidlice v lokalitě Juzivska na východě země.

Loni zvítězilo konsorcium vedené společnostmi Shell a ExxonMobil v zakázce na těžbu plynu a ropy při pobřeží Černého moře.

Podle odhadu amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) má Ukrajina třetí největší zásoby břidlicového plynu v Evropě, a to v objemu asi 1,2 biliónu metrů krychlových.

Reklama

Výběr článků

Načítám