Hlavní obsah

Česká ekonomika letos ještě klesne, příští rok už poroste, odhaduje Brusel

Brusel
Aktualizováno

V letošním roce poklesne česká ekonomika o jedno procento, v příštích dvou letech by se už měla vrátit k růstu, který bude činit 1,8 až 2,2 procenta. Vyplývá to z makroekonomické předpovědi zveřejněné Evropskou komisí.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Bez dodatečných opatření ale letošní deficit veřejných financí ve výši 2,9 procenta opět začne stoupat, a to na tři procenta v roce 2014 a na 3,5 procenta v roce 2015. Česko by tak opět přestalo splňovat podmínku maximálně tříprocentního schodku, nutnou pro případné přijetí eura.

Proti jarnímu odhadu Komise odhad vývoje poklesu české ekonomiky dál zhoršila. V květnu předpokládala pokles o 0,4 procenta, v zimě dokonce stagnaci.

Také české ministerstvo financí ve své říjnové predikci pro letošek čeká snížení výkonu ekonomiky o procento, možný růst v příštím roce ale uvádí pesimističtěji na 1,4 procenta.

Vládní dluh se podle EK v letošním roce vyšplhá na 49 procent HDP. V příštím roce by měl o 0,6 procenta překročit hranici 50 procent HDP. Podmínkou pro přijetí eura je veřejný dluh pod hranicí 60 procent HDP.

Obnova po recesi zatím křehká

Inflaci Evropská komise pro letošní rok v České republice předpovídá na 1,4 procenta, především kvůli cenám potravin a pohybech v nepřímých daních. V příštím roce by ale měla inflace výrazně zpomalit na 0,5 procenta, zejména kvůli očekávanému snížení cen energií. V roce 2015 by inflace měla opět vzrůst k hodnotě 1,6 procenta.

Komise ve své zprávě připomíná, že po šesti čtvrtletích poklesu vzrostla ve druhém čtvrtletí letošního roku česká ekonomika o 0,6 procenta, a ukončila tak nejdelší pokles od roku 1993. [celá zpráva]

V příštím roce by růst měla táhnout především poptávka ze zahraničí, neboť ta domácí bude stále nízká, k růstu ale přispěje také opětovné zvyšování zásob. V roce 2015 by to měla být především spotřeba domácností a tvorba hrubého fixního kapitálu.

Obnova je však velmi křehká, varuje Komise. Nezvýšila se poptávka po zaměstnancích, ani podmínky pro získání úvěrů. Nezaměstnanost v letošním roce EK odhaduje na 7,1 procenta, v příštím roce na sedm procent. Na rok 2015 pak odhaduje mírný pokles na 6,7 procenta.

V EU letos stagnace

Pokud jde o Evropskou unii, ta bude jako celek letos hospodářsky stagnovat, v eurozóně HDP dokonce o 0,4 procenta klesne. V příštích letech už ale čeká evropskou ekonomiku mírný růst.

V roce 2014 to bude v celé osmadvacítce o 1,4 procenta a v zemích platících eurem o 1,1 procenta. O rok později to má být podle komise dokonce 1,9 a 1,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám