Hlavní obsah

Zaměstnanci OKD rozhodují o stávce

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

O stávce rozhoduje od pondělního rána více než 12 000 zaměstnanců těžební společnosti OKD. Důvodem je vedením firmy odmítnutí návrhu kolektivní smlouvy pro léta 2014 až 2018, který připravil zprostředkovatel.

Článek

„Je to hlasování o stávce,“ potvrdil předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Zaměstnanci odpovídají na otázku: Souhlasím se stávkou ve sporu ohledně kolektivního vyjednávání?

Hlasování vypuklo v pondělí ráno na všech šachtách a provozech OKD a skončí ve čtvrtek 7. listopadu ve 14 hodin. „Výsledky budou v pátek do 14. hodiny,“ dodal odborář.

Stávku budou moci odbory vyhlásit za podmínek, že se hlasování zúčastní minimálně polovina zaměstnanců a nejméně dvě třetiny z nich řeknou ano. Vloni už odbory OKD horníkům stejnou otázku položily, jenže kvůli malé účasti zaměstnanců se stávka nekonala.

Podíl zaměstnanců na výsledku společnosti

Nový návrh OKD počítá se zachováním mzdových tarifů důlních dělníků, povrchových dělníků a THZ ve stejné výši jako v roce 2013. „Zaměstnancům také nabízíme až čtyři procenta navíc za plnění plánu v oblasti objemu těžby a bezpečnosti práce,“ sdělil před pár dny mluvčí OKD Marek Síbrt a dodal, že 13. a 14. plat by byl nahrazen podílem zaměstnanců na hospodářském výsledku společnosti.

Podle Pytlíka se nový návrh liší hlavně v tarifech. Upozornil ale, že i když se horníci v referendu vyjádří pro stávku, ještě to automaticky neznamená, že se v OKD stávkovat bude.

O nové kolektivní smlouvě jednají odboráři s vedením těžební firmy už od loňského srpna. Jednání se zkomplikovala poté, co OKD začala kvůli zhoršující se ekonomické situaci zavádět úsporná opatření. Od 15. října jsou horníci ve stávkové pohotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám