Hlavní obsah

Váš skvělý export škodí světové ekonomice, zkritizoval měnový fond Německo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) se slovy náměstka výkonného ředitele Davida Liptona vyslovil kriticky k výkonnému zahraničnímu obchodu Německa, který škodí světové ekonomice. Největší ekonomika eurozóny by tak měla v exportu snížit rychlost a přijmout dodržování limitů, informovala agentura Bloomberg.

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová považuje rostoucí export za důležitý.

Článek

MMF v podstatě zopakoval to, s čím přišly před nedávnem Spojené státy americké, konkrétně jejich ministerstvo financí. Američanům se rovněž nelíbí exportní aktivity Německa, kvůli čemuž se eurozóna probírá po krizi tak pomalu. Místo exportu by mělo Německo víc podporovat domácí poptávku.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je „prudce rostoucí export známkou zdraví ekonomiky“. Jak Lipton uvedl, MMF nepožaduje po Německu, aby změnilo svůj obchodní model, ale aby kladlo větší důraz na domácí poptávku. Tím by se měl podpořit růst mezd a investic.

Proti názorům MMF i USA se v Německu zvedla poměrně silná kritika. Jak uvedl německý magazín Der Spiegel, například jednatel Svazu strojírenství Hannes Hesse považuje kritiku exportu za nesmysl. Pokud jde o evropskou krizi, ta by bez Německa vykazovala ještě horší rysy.

„Máme takový přebytek, protože jsme tak dobří,“ nechal se slyšet předseda Svazu pro zahraniční obchod Anton Börner.

Rovněž tak Holger Schmieding, hlavní ekonom Berenberg Bank v Londýně, nesouhlasí s kritikou USA. Podle něj Washington nebere v potaz význam Německa v rámci eurozóny stejně jako jeho konkurenceschopnost.

Podle statistik bylo Německo v roce 2012 třetím největším exportérem na světě a má trvalé obchodní přebytky od roku 1952. Nejvyšší kladná salda má vůči Francii, USA a Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám