Hlavní obsah

Prodej tuzemské Telefóniky je na dosah, PPF za ni má dát 65 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dohoda finanční skupiny PPF a španělské Telefóniky o převzetí většinového podílu v Telefónice Czech Republic je připravená. K podpisu by mělo dojít v pondělí nebo během několika dnů. Server britského ekonomického listu Financial Times (FT) uvedl, že cena podílu 69 procent má být 2,5 miliardy eur (zhruba 64,6 miliardy korun).

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Telefónica má v české divizi Telefónica Czech Republic devětašedesátiprocentní podíl. Jeho tržní hodnota činí podle dřívějších informací zhruba 68 miliard korun.

Podle jednoho ze zdrojů by dohoda měla být podepsána ještě před zahájením aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, které je naplánováno na pondělí 11. listopadu. Telefónica se do aukce přihlásila, PPF naopak dceřinou společnost, která měla do soutěže o kmitočty jít, prodala jejímu řediteli Tomáši Budníkovi. Firma se přejmenovala na Revolution Mobile a aukce se účastní.

Český telekomunikační úřad nevidí podle předsedy Jaromíra Nováka v případné změně vlastníka účastníka aukce problém, pokud to do sedmi dnů ohlásí.

Podle FT se očekává, že až PPF uzavře dohodu, nabídne odkup zbývajících 31 procent. Tím by se hodnota kontraktu zvýšila ještě o miliardu eur (asi 25,9 miliardy korun) a Telefónica by byla ryze v soukromých rukou. To znamená, že by se s jejími akciemi už neobchodovalo na veřejných trzích.

O prodeji se mluví už nějakou dobu

O záměru španělské Telefóniky prodat aktivity v České republice se mluví už asi dva měsíce. V posledních týdnech ale firma podle FT jednala výlučně se skupinou PPF. Tu založil podnikatel Petr Kellner, který v ní má stále největší vliv. Zdroje agentury Bloomberg už na konci října uváděly, že Telefónica a PPF se blíží k dohodě o prodeji podílu.

Telefónica je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, jedničkou je nyní i na trhu v České republice. Firma se ale potýká s vysokým zadlužením, což ji už donutilo k prodeji některých aktivit. Společnost navíc čelí negativním dopadům, které má na poptávku dluhová krize v eurozóně.

FT upozornil, že skupina PPF má aktiva v hodnotě zhruba 22 miliard eur. To znamená, že případná dohoda o převzetí kontrolního podílu v české divizi Telefóniky by pro ni byla velmi významnou investicí.

Související témata

Foto: Václav Lang, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám