Hlavní obsah

Brusel zatrhne výkonné vysavače. V Německu už mluví o zakazovací vzteklině

Právo, DPA, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Klasické žárovky už skončily, nastoupily ty úsporné. A už za rok – 1. září 2014 – zazvoní v Unii umíráček i domácím vysavačům s výkonem nad 1600 wattů. Oficiálním důvodem je snaha o snížení spotřeby elektřiny a splnění klimatických cílů EU.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je naléhavě nutné zbrzdit zakazovací vzteklinu Komise,“ reagoval na tento záměr německý europoslanec Herbert Reul (CDU). Plán EU nicméně vychází z unijní směrnice 125 EG z roku 2009. Ta se vztahuje prakticky na všechny elektrické spotřebiče v kuchyni, obytné části domácností i kanceláří včetně zábavní elektroniky, sušiček, kopírek či klimatizace.

„Pan Reul by se měl uklidnit. Nikdo nebude nucen vyhodit starý vysavač,“ odmítla výtky politička Zelených Bärbel Höhnová v listu Berliner Zeitung.

Zákaz znamená totiž jen to, že energeticky hltavější produkty zmizí z prodeje. Na etiketách, které musí vysavače nést a jež mají zákazníkům usnadnit výběr, tedy už nebude varovná červená pro přístroje s výkonem nad 1600 wattů – posune se pod tuto hranici. Možná se přitvrdí i podmínky pro zelenou, jež označuje nejúspornější a nejekologičtější produkty třídy A .

Reul si v deníku Bild přesto postěžoval: „V době hospodářské krize jsou daleko důležitější věci než celoevropská regulace domácích přístrojů.“

„Na počtu wattů sací výkon nezávisí“

Komise s odvoláním na odbornou studii ale tvrdí, že do roku 2020 tak může klesnout nejen roční spotřeba elektřiny v domácnostech, ale i množství kysličníku uhličitého, které Evropa vychrlí. Za kroky Unie totiž stojí i snaha splnit do sedmi let kritéria dohodnutá členskými státy ve prospěch ochrany klimatu. Brusel se hájí i tím, že také díky jeho úsilí klesla například spotřeba vody v pračkách za posledních 15 let na polovinu, což v přepočtu znamená roční úsporu asi 2000 Kč na domácnost.

V době hospodářské krize jsou daleko důležitější věci než celoevropská regulace domácích přístrojů
německý europoslanec Herbert Reul (CDU)

Odpůrci se ale obávají, že krok Bruselu k ničemu nepovede, protože vysavače budou slabé a lidé budou muset luxovat třeba dvakrát, aby měli skutečně čisto. Avšak výrobci, jako je třeba německý Vorwerk, tvrdí, že „počet wattů u vysavačů vypovídá jen málo o jejich sacím výkonu“.

Podle firmy Siemens by si kupující měli důkladně pročíst, co je malým písmem psáno na energetickém štítku přístrojů: tam se uvádí jak sací výkon (odděleně pro koberce a podlahy), tak i hlučnost či emisní třída – tedy to, kolik prachu vysavač vypustí zpátky do ovzduší.

Britský výrobce podal žalobu

Zdá se, že větší výzvou pro Brusel bude žaloba britského výrobce Dyson. Ten si stěžuje, že Komise chce hodnocení prašnosti vysavačů založit na testech v laboratořích, které budou „prázdné a bez prachu“. „To ale neodráží reálné podmínky a není to reprezentativní,“ namítá firma.

Jinak se ale výrobci, s nimiž Komise konzultovala svůj záměr předem, nad chystaným krokem příliš nerozčilují. Většina jejich modelů totiž už stejně pracuje s výkony do 1600 wattů.

Firmy se asi zapotí až za čtyři roky, kdy by vysavače znovu měly přijít na pořad dne. Tou dobou u nich začnou platit omezení pro množství uvolněného prachu, což má usnadnit život alergikům. Navíc má klesnout i maximální povolená spotřeba, a to na pouhých 900 wattů.

O čem Unie diskutuje dál – a o čem už ne
O regulaci energeticky náročných laptopů, digestoří či ledniček na víno.
O úsporných sprchách a kohoutcích.
Na odpor narazilo přitvrzení norem pro vodní potrubí, elektrické kabely a okna.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobilní služby v celé EU budou za domácí cenu

Telefonování, surfování na webu ani zasílání SMS v rámci celé EU by už za pár let nemělo být dražší než tytéž aktivity v domovské zemi. Ke zrušení poplatků za...

Evropská komise chystá revoluci ve splachování

I přízemní banalita všedního dne se může ocitnout v centru mohutné pozornosti, jde-li o úspory. Příští týden tak Evropská komise zveřejní nové standardy pro...

Výběr článků

Načítám