Hlavní obsah

Papírny Větřní po půl roce rozběhly výrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Větřní

Částečnou obnovu výroby hlásí po šesti měsících podnik JIP Papírny Větřní. Do práce nastoupilo 135 zaměstnanců. Podle ředitele společnosti Dušana Grmolce se rozjela výroba balicích papírů pro obalový průmysl a potravinářství.

Foto: Profimedia.cz

Výroba papíru, ilustrační foto

Článek

„Vyrábět budeme papír pro staronové odběratele. Zaměřujeme se na dodávky pro střední a západní Evropu. Nejvzdálenější destinace je Skotsko, nejbližší Chvalšiny, Kájov, Větřní,“ uvedl ředitel. Papírny budou dál zpracovávat i nápojové kartony.

Starosta Antonín Krák (ČSSD) informaci o obnovení provozu vítá. Chce s likvidátorem jednat i o případném prodeji některých pozemků a budov. „Potřebovali bychom třeba budovu pro nízkoprahové centrum pro Romy,“ sdělil.

Problémy papíren, které zaměstnávaly 3400 lidí, začaly podle dlužníka v roce 2008. Právě tehdy český papírenský trh zasáhla vlna konkurzů. Začaly problémy s provozními úvěry, vysokou energetickou náročností provozu a posilováním koruny vůči euru. Dlužník hledal, jak se z krize dostat, ale potíže společnosti vyústily v úpadkovou situaci.

Teď chtějí věřitelé po dlužící společnosti téměř miliardu korun. Do insolvenčního řízení se jich přihlásilo 275.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám