Hlavní obsah

Tuzemské ekonomice se bude dařit lépe, odhaduje ministerstvo

Praha

Ministerstvo financí ve své nové makroekonomické prognóze zlepšilo odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt (HDP) poklesnout o jedno procento, v roce 2014 pak přidat 1,3 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ještě v červenci úřad odhadoval pro letošek pokles o 1,5 procenta a v roce 2014 růst o 0,8 procenta.

Spotřebitelské ceny by měly růst jen velmi mírným tempem. Průměrná míra inflace by letos mohla dosáhnout 1,4 procenta, v roce 2014 pak jen 0,7 procenta. „Inflace bude v příštím roce velmi nízká především díky vývoji cen elektřiny,“ doplnilo ministerstvo.

S odkazem na notifikace EU ministerstvo rovněž uvedlo, že deficit veřejných financí by měl letos činit 2,9 procenta HDP, což je zároveň cíl MF pro rok 2014. EU požaduje udržení deficitu pod třemi procenty.

Česká národní banka zveřejní novou prognózu ve čtvrtek 7. listopadu. Podle nynější počítá letos s poklesem ekonomiky o 1,5 procenta a příští rok s růstem o 2,1 procenta. Česká bankovní asociace očekává letos pokles HDP o procento a příští rok růst o 1,6 procenta. Ve čtvrtek zveřejněné odhady poradenské společnosti EY počítají letos s jednoprocentním poklesem a příští rok s růstem o 1,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám