Hlavní obsah

OKD odmítlo návrh zprostředkovatele, nový návrh smlouvy posoudí horníci

Právo, plk
Ostrava

Těžební společnost OKD odmítla návrh kolektivní smlouvy pro léta 2014–2018 od zprostředkovatele a předložila odborům nový vlastní návrh. O tom, zda ho odbory přijmou, rozhodnou sami horníci. Pokud ho zamítnou, vstoupí do stávky.

Článek

„Návrh zprostředkovatele zaměstnavatel nepřijal, řízení je zmařeno. Vedení OKD podalo nový návrh, ten je momentálně rozesílán a od 4. do 7. listopadu se lidé vyjádří, zda ho přijímají, nebo půjdou do stávky,“ vysvětlil předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Podle něj se nový návrh kolektivní smlouvy OKD liší hlavně v tarifech. „Není tam navýšení tarifů o tři procenta od 1. ledna 2014, ale místo toho je tam jiný návrh, a to navýšení dvě procenta za bezpečnou těžbu a dvě procenta za splnění těžby. Jinak tam oproti návrhu zprostředkovatele nejsou podstatné změny,“ poukázal odborový předák.

Jak na poslední návrh OKD hledí odbory, říct nechtěl. „Nerad bych ovlivňoval lidi, od zítřka bude zveřejněn na webových stránkách, bude k dispozici i na šachtách a halách,“ dodal s tím, že horníci mají na prozkoumání návrhu dost času.

Nově podíl na hospodářském výsledku

Vedení OKD se hájí, že odmítlo návrh zprostředkovatele a předložilo novou verzi kolektivní smlouvy až po sérii neformálních jednání se zástupci odborových organizací. „Náš návrh počítá se zachováním mzdových tarifů důlních dělníků, povrchových dělníků a THZ ve stejné výši jako v roce 2013. Zároveň zaměstnancům nabízíme až čtyři procenta navíc za plnění plánu v oblasti objemu těžby a bezpečnosti práce,“ popsal mluvčí OKD Marek Síbrt.

Dodal, že 13. a 14. plat, což jsou přídavky na dovolenou a Vánoce, bude nahrazen podílem zaměstnanců na hospodářském výsledku společnosti. „Například při dosažení čistého zisku ve výši 900 miliónů korun v roce 2014 budou zachovány průměrné mzdy na úrovni letošního roku. Při dosažení lepšího výsledku bude bonus dále navýšen podle pravidel sjednaných v kolektivní smlouvě,“ naznačil.

Vzhledem k extrémní situaci na světových trzích s uhlím, která je nejhorší za posledních několik desítek let, pokládá vedení OKD svůj návrh za velmi vstřícný. „Pevně věříme, že bude v referendu zaměstnanci přijat a dosáhneme dohody, která je pro zaměstnance i pro společnost OKD velmi důležitá,“ dodal Síbrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám