Hlavní obsah

Domácnosti dluží 1,19 biliónu, půjčují si hlavně na bydlení

Novinky, pit
Praha

Dluhy tuzemských domácností u bank a dalších finančních institucí v září stouply na 1,19 biliónu korun, což je oproti srpnu nárůst o 4,73 miliardy korun. V meziročním srovnání se dluhy zvýšily o přibližně 49 miliard korun. Vyplývá to z informací České národní banky. Na rostoucím dluhu domácností se nejvíc podílejí hypotéky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Historicky nízké úrokové sazby a příznivé ceny nemovitostí povzbuzují k dalšímu růstu zadlužení zejména v oblasti úvěrů na bydlení,“ sdělil Petr Kříž ze společnosti PwC ČR.

Ve spotřebních úvěrech jsou lidé již mnohem střídmější. Jak pro Novinky uvedl analytik Petr Dufek z ČSOB, dluhy na financování spotřeby se naopak již více než rok snižují s tím, jak domácnosti zůstávají obezřetné z důvodu nejistých ekonomických vyhlídek.

Jak pro Novinky doplnil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, téměř tři čtvrtiny úvěrů domácnostem tvoří ty na bydlení. Naopak spotřebitelské úvěry víceméně stagnují a tvoří výrazně méně než 20 procent ze všech poskytnutých úvěrů. Relativně stálý zůstává i podíl úvěrů v selhání, a to lehce nad pět procent.

Zadlužování není nijak dramatické

Zadluženost podniků v září oproti srpnu narostla o 5,1 miliardy na 975,8 miliardy korun. Meziroční nárůst pak činil 11,4 miliardy. Firmy si podle Dufka půjčují více na investice a střednědobé projekty, zatímco zájem o krátkodobé financování je letos stále ještě slabší.

„I nadále platí, že tempo růstu zadlužení domácností i podniků zůstává na nízkých úrovních a koresponduje tak s ekonomickým vývojem ČR,“ uvedl Novinky. Pokud by se srovnalo Česko se zbylými evropskými zeměmi, vyjde celková zadluženost českých domácností i podniků v poměru k HDP výrazně nižší.

Reklama

Výběr článků

Načítám