Hlavní obsah

Těží jenom z exportu, kritizují Američané Němce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy zkritizovaly hospodářskou politiku Německa. To, že je založena jednostranně na exportu, poškozuje prý eurozónu i globální ekonomiku. Uvádí to alespoň ve své pololetní zprávě americké ministerstvo financí.

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Washington rovněž opět zkritizoval i Čínu za to, že jüan zůstává stále "výrazně podhodnocený". Uměle udržovaný nízký kurz čínské měny usnadňuje odbyt čínského zboží v zahraničí, zatímco firmy z jiných zemí se hůře prosazují proti čínské konkurenci. Nesprávně stanovený kurz například způsobí, že je americké zboží v Číně dražší, než by jinak mohlo být.

Jak poznamenala britská BBC, kritika Pekingu se objevovala již v minulosti, jen zřídka ale Američané napadali i hospodářskou politiku Berlína.

Německo je největší ekonomikou v eurozóně a v posledních letech bylo i jejím hlavním tahounem růstu. Jeho důležitost ještě narostla poté, co se mnoho zemí, například Itálie či Španělsko, ocitlo ve velkých finančních problémech a dluhové krizi.

Podle analytiků je pravdou, že Německo zanedbává domácí poptávku, nicméně kritiku si nezaslouží. "Je to trochu zvláštní," uvedl pro BBC analytik společnosti IHS Tony Nash. "Růst v eurozóně musí z něčeho pramenit a stojí za tím právě Německo," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám