Hlavní obsah

Martin Roman odstoupil z dozorčí rady ČEZ

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Po téměř desetiletém působení skončil Martin Roman ve vedení energetického gigantu ČEZ. Opustil totiž post předsedy i člena dozorčí rady. Novými členy se stali Michal Mejstřík a Jan Mareš. Své rozhodnutí oznámil třiačtyřicetiletý Roman na pátečním řádném jednání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Roman

Článek

„Dnešní den jsem si pro odchod nevybral náhodou. Nechci, aby bylo mé čistě osobní rozhodnutí spojováno s politickými vlivy z jedné či druhé strany. Proto jsem se rozhodl odejít v době, kdy žádné politické tlaky nejsou. Samotné rozhodnutí odejít z dozorčí rady ČEZ jsem učinil a oznámil premiérovi již na jaře letošního roku,“ sdělil Roman v tiskovém prohlášení.

„Při odchodu z funkce generálního ředitele před dvěma lety jsem cítil, že mám společnosti v jiné roli ještě co dát. To se naplnilo a je čas posunout se dál. Děkuji všem, se kterými jsem měl tu čest ve firmě i mimo ní spolupracovat,“ vysvětlil své dřívější rozhodnutí přejít do dozorčí rady.

„Plně respektuji rozhodnutí Martina Romana ukončit své působení v dozorčí radě ČEZ,“ uvedl ministr financí v demisi Jan Fischer.

Zatím bez nového šéfa

Post předsedy dozorčí rady zůstane dočasně neobsazený. Až do zvolení nového předsedy ji bude řídit její místopředseda Václav Pačes. „Jmenování nového předsedy po dohodě s premiérem Rusnokem přenechám novému ministru financí, který vzejde z předčasných voleb,“ doplnil Fischer.

Roman vykonával v letech 2004–2011 pozici předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ. Následně ho vystřídal Daniel Beneš.

Od roku 2011 pak byl Roman, označován za jednoho z nejvlivnějších osob tuzemského byznysu, předsedou dozorčí rady ČEZ. Svůj přesun vysvětloval tak, že chce mít více času na dokončení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Do dozorčí rady i Mejstřík

Zpráva o chystaném odchodu Romana se objevila už ve čtvrtek, žádná ze stran ji ale nekomentovala. [celá zpráva]

Další personální změnou bylo nahrazení člena dozorčí rady za Jana Kohouta, který se už při jmenování ministrem zahraničí svého členství vzdal. Novým členem dozorčí rady byl schválen Michal Mejstřík. Nový člen dozorčí rady Jan Mareš je v současné době primátorem statutárního města Chomutov.

ČEZ je největší tuzemská energetická firma. V loňském roce hospodařila s čistým ziskem 40,2 miliardy korun, letos očekává jeho snížení na 37,5 miliardy korun. Majoritním vlastníkem je stát, který ve společnosti drží zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám