Hlavní obsah

Ministerstvo varuje před nebezpečnou panenkou

Novinky, pit
Praha

Ministerstvo zdravotnictví varuje před plastovou panenkou, u níž je jako země původu uvedena Čína. Hračka totiž obsahuje nadměrné množství esteru kyseliny ftalové (DEHP), informovala mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečná panenka

Článek

Panenka o velikosti zhruba 28 cm s dlouhými blond vlasy svázanými do culíku a modrýma očima je oblečená do různobarevných šatů. Součástí balení je zelená kytara a další dvoje šaty. Panenka je balena v barevné kartonové krabičce s plastovým průhledem.

Panenka obsahuje nadlimitní množství esteru kyseliny ftalové (DEHP), konkrétně 32,5 procenta hmotnosti. Limit je v tomto případě stanoven na 0,1 procenta hmotnosti. DEHP je používán hlavně jako změkčovadlo v plastech.

„Riziko obsahu DEHP v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že DEHP působí negativně na reprodukční orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám