Hlavní obsah

Němci chtějí zavřít 28 elektráren

Frankfurt nad Mohanem

Klasické elektrárny, zejména ty na plyn, ztrácejí konkurenceschopnost kvůli propadu velkoobchodních cen a podpoře obnovitelných zdrojů. Německé elektrárenské firmy proto chtějí v dohledné době uzavřít 28 elektráren s výkonem asi sedm gigawattů, tedy zhruba sedmi jaderných bloků.

Foto: Profimedia.cz

Elektrárna v německém Duisburgu. Ilustrační foto

Článek

Oznámil to německý regulátor přenosového systému Bundesnetzagentur. Agentura ale některé z těchto elektráren zavřít nedovolí, protože by to ohrozilo dodávky elektřiny v zemi.

„V současnosti studujeme žádosti o uzavření 28 elektráren s kapacitou kolem 7000 megawattů, z toho asi 2000 MW v jižním Německu,“ řekl listu Frankfurter Allgemeine Zeitung předseda Bundesnetzagentur Jochen Homann. Žádosti o uzavření elektráren musí provozovatelé předkládat s ročním předstihem. Německé energetické koncerny RWE, E.ON, EnBW a Vattenfall plánují v nejbližších letech snížit kapacity celkem o zhruba 15 gigawattů.

Homann uvedl, že sedm žádostí se týká potenciálně systémově důležitých elektráren v jižním Německu. „Pokud operátoři přenosového systém označí tyto elektrárny za systémově důležité, Bundesnetzagentur rozhodne, zda tyto bloky ponechá připojené. V takovém případě dostanou jejich provozovatelé kompenzační platby,“ řekl Homann.

Podnikům jako je E.ON a RWE v posledních letech výrazně klesají zisky, protože velkoobchodní ceny elektřiny kvůli rostoucí konkurenci silně subvencovaných solárních a větrných elektráren prudce klesly, třebaže náklady na elektřinu pro koncové zákazníky naopak rostou. Plynové elektrárny navíc nejsou schopny konkurovat uhlí, jehož ceny v Evropě výrazně klesly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám