Hlavní obsah

Italové chtějí přinést na Ostravsko stovky pracovních míst

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Výrobce hliníkových kol pro osobní automobily, italská společnost Cromodora Wheels, rozšíří svou výrobu v průmyslové zóně v Mošnově u Ostravy. Plánuje proto přijmout nové zaměstnance. Další italská firma, Comdata Czech, také plánuje na Ostravsku nové aktivity, kvůli nimž počítá s každoročním nárůstem nových pracovníků.

Foto: Profimedia.cz

Ostrava

Článek

„Nyní dokončujeme novou výrobní halu. Zaměstnáváme teď 250 lidí a počítáme s navýšením pracovníků až na 400 během pár let, samozřejmě pokud bude situace na trhu přát,“ sdělil generální ředitel společnosti Cromodora Wheels René Hilscher. Dodal, že firma chce výrobu ze současných 1,3 miliónu kol ročně zvýšit až na 1,7 miliónu.

„Výrobky jsme původně dodávali jen na zahraniční trh, hlavně pak do Německa a Itálie, ale letos jsme začali dodávat i do tuzemské Škodovky. Nicméně na export jde zhruba stále 85 procent kol. Dodáváme je do mnoha evropských automobilek, jako je BMW, Mercedes, Jaguar, Fiat, Smart, Land Rover či Volkswagen,“ upřesnil Hilscher.

Firma na Ostravsku začala působit v roce 2006, výrobu však spustila až o dva roky později. Vstupní investice zde byla jedna miliarda korun, do plánovaného rozšíření vloží společnost nyní dalších zhruba 400 miliónů korun.

Každý rok 100 nových pracovníků

Další italskou firmou, která oznámila nové investice v Ostravě, je Comdata Czech, jež zde začala působit teprve vloni. Nyní zaměstnává 120 lidí a počítá s tím, že každoročně přibere nových 100 zaměstnanců.

„Jsme outsourcingovou společností, pro své partnery zajišťujeme call centra a administrativní centra. Kromě Ostravy fungujeme také v Pardubicích. Nyní se zaměřujeme hlavně na oblast telekomunikací, plánujeme ale vstup do bankovnictví, pojišťovnictví, energetiky, vodárenství a dopravy,“ uvedl za Comdatu Czech Salvatore Cosma.

Ostravu si italské firmy pro své podnikání vybraly z více důvodů. Například i kvůli geografické poloze, líbí se jim totiž dostupnost Slovenska, kde mohou také obchodovat. Spokojeny jsou také se spoluprací města Ostravy a kraje, s nižšími náklady a se zdejší nabídkou pracovní síly. Lákají je i zdejší vysoké školy, které vypouští do světa mladé odborníky, které firmy rády zaměstnávají.

Podle ostravského primátora Petra Kajnara (ČSSD) jsou na Ostravsku italské firmy nejsilněji zastoupené mezi podnikateli ze zahraničí. „Pomáhají v regionu snižovat nezaměstnanost zásadním způsobem,“ podotkl primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám