Hlavní obsah

Prazdroj zdraží lahvové, chce přitáhnout lidi do hospod

Plzeň
Aktualizováno

Od začátku listopadu zdraží Plzeňský Prazdroj svá piva stáčená do lahví a plechovek v průměru o 0,7 procenta. Tento krok se nedotkne ceny sudových a tankových piv. Jak uvedla mluvčí pivovaru Kateřina Krásová, Prazdroj tak chce dostat Čechy zpátky do restaurací, hospod a barů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pivovar zdražoval naposledy loni v říjnu, a to v průměru o tři procenta, nejvíce lahvová piva. V novodobé historii Prazdroje jde o nejmenší meziroční zvýšení cen.

Konkrétní zdražení lahvových a plechovkových piv Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel firma neuvedla. Podle mluvčí závisí ceny na pultech na cenové politice obchodníků. Prodejní ceny v jednotlivých obchodech se tak mohou lišit.

„Při úpravě cen jsme zohlednili zvýšení výrobních nákladů. Nicméně ke zvýšení cen dochází v průměru pouze o 0,7 procenta, což je pod úrovní inflace,“ uvedla Krásová. Podle ní se zdražení týká „vybraných značek a typů balení piva v plechovkách a lahvích“.

V předchozích letech zpravidla poté, co zdražil lídr trhu, následovali v úpravách cen i jeho největší konkurenti. Tuzemská pivovarská trojka, skupina Heineken, podle svého mluvčího Jiřího Hauptmanna v tuto chvíli zvyšovat ceny piva nehodlá, naposledy tak učinila loni v prosinci.

Zdražení chystají i další pivovary

Od začátku listopad zdraží pivo také náchodský pivovar Primátor. Růst cen bude v jednotkách procent a bude se týkat celého sortimentu. Pivovar ceny neměnil poslední tři roky a trvalý růst cen vstupů nyní musí do cen promítnout, řekl ředitel pivovaru Josef Hlavatý.

Zdražení náchodského piva není podle něj reakcí na Prazdroj a s rozhodnutím největšího českého pivovaru nemá žádnou souvislost. Hlavatý připomněl, že růst cen vstupů, zejména energií a klíčových surovin pro výrobu piva, již podnik nemohl do marží vstřebat.

O zdražení uvažuje i vyškovský pivovar. Podle jeho ředitele Miloše Hrábaka podnik nyní kalkuluje ceny surovin. „Částečně vzrostla cena chmele. Zdražení piva nemohu zatím vyloučit. Pokud k němu dojde, tak ale až v příštím roce,“ uvedl Hrabák.

„V letošním roce se ke zdražování piva nechystáme,“ řekla Petra Winklerová, mluvčí Pivovaru Svijany, který je největším v Libereckém kraji. Zdražovat se zatím nechystá ani konkurenční Pivovar Konrad ve Vratislavicích.

Pokles prodeje čepovaného piva hlásí české pivovary tři roky. Nyní prodají podle pivovarských svazů v restauracích přes 43 procent piva, ještě v roce 2010 to bylo přes 50 procent. Výroba piva v Česku v letošním prvním pololetí klesla meziročně o dvě procenta. Na poklesu se podílelo chladné počasí a zhoršující se ekonomická situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám