Hlavní obsah

Elektřina od Pražské energetiky zlevní o více než 14 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V průměru o 14,4 procenta za kilowatthodinu sníží Pražská energetika ceny elektřiny pro příští rok. Nové ceny začnou platit od prosince. Pro zákazníky tento krok může znamenat úsporu od několika set až do několika tisíc korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Konečná výše úspor bude podle zástupců PRE záležet na listopadovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu o cenách za distribuci a ostatních regulovaných složek.

Snížení cen umožnil pokles velkoobchodních cen elektřiny na trhu. Podle předsedy představenstva a generálního ředitele PRE Pavla Elise svou roli sehrál také menší rozdíl ceny elektřiny dokupované ve špičce.

„Například v nejužívanějším Klasik 24 je zlevnění za kilowatthodinu silové elektřiny proti ceně letošního roku téměř 15 procent,“ poznamenal Elis. „Pomineme-li víkendovou sazbu se slevou 19 procent, tak k nejvyššímu snížení ceny silové elektřiny dochází u tarifu Kombi 16, který využívají domácnosti pro topení a ohřev vody. Tam dosahuje sleva 18 procent proti letošku,“ dodal.

 Nejvíc ušetří uživatelé čerpadel

Běžná domácnost žijící v pražském bytě by tak podle odhadu energetické firmy měla ušetřit přes 1500 korun za rok. Domácnosti v rodinných domech využívající elektřinu také pro ohřev vody a vytápění asi 7000 korun. Nejvíce pak podle PRE ušetří uživatelé tepelných čerpadel, a to téměř 9000 korun ročně.

U podnikatelů se slevy pohybují v rozmezí 12 až 17 procent, zatímco u domácností to je 12 až 19 procent.

Skupina PRE je jedním z hlavních dodavatelů elektřiny v ČR. Zaměstnává asi 1300 lidí, elektřinu dodává více než 700 000 zákazníků. Základní aktivity se soustřeďují na prodej elektřiny, obchodování s elektřinou, její distribuci a doplňkové energetické služby.

Zlevňuje i ČEZ

Energetická společnost ČEZ již v září oznámila, že od 1. ledna sníží cenu silové elektřiny ve svém nejpoužívanějším tarifu Comfort o 15 procent.

Silová elektřina tvoří asi 45 procent výsledné ceny, zbytek připadá na regulované složky, jako jsou poplatek za distribuci nebo příspěvek na obnovitelné zdroje energie. [celá zpráva]

Další energetická společnost E.ON, která působí především v Jihočeském a Jihomoravském kraji, ceník energií pro příští rok zveřejní koncem listopadu. Letos sazba za silovou elektřinu klesla meziročně o více než pět procent, i v příštím roce se předpokládá její zlevnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám