Hlavní obsah

Zrušte eurozónu, volají ekonomové. Mezi nimi i viceguvernér ČNB Hampl

Berlín

Skupina 18 evropských ekonomů spatřuje řešení problémů v eurozóně nejprve v jejím rozdělení a nakonec i opuštění jednotné měny – eura. Mezi signatáři manifestu figuruje mimo jiné i viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ekonomové navrhují, aby se eurozóna rozdělila na konkurenceschopné severní státy a zadlužené jižní státy, jak uvedl server Deutsche Wirtschaftnachrichten. Kromě Hampla mají stejný názor třeba i bývalý nizozemský eurokomisař pro vnitřní trh Frits Bolkestein nebo bývalý prezident Svazu německého průmyslu Hans-Olaf Henkel.

Podle manifestu sepsaného skupinou ekonomů ohrožuje současný model eurozóny existenci Evropské unie a jejího společného trhu.

„Jižní země eurozóny uvízly v recesi a nemohou zvýšit svou konkurenceschopnost oslabením svých měn. Na druhé straně severní země eurozóny jsou žádány, aby se vzdaly svých hodnot, založených na střídmé finanční politice, a fungovaly jako peněženky pro financování nekonečných záchranných programů pro jih,“ uvádí se v manifestu.

Podle autorů dokumentu tak kvůli euru vyvstává dvojí hrozba – v jižním křídle eurozóny hrozí sociální nepokoje, zatímco lidé na severu jsou kvůli placení dluhů jiných zemí stále skeptičtější k evropské integraci jako takové.

Euro by dočasně zůstalo slabšímu jihu

Ekonomové vidí řešení v odchodu hospodářsky nejsilnějších zemí z eurozóny. Euro by se tak na čas stalo společnou měnou slabších států z jižního křídla, než by se i tyto země vrátily ke svým národním měnám.

Zároveň je podle autorů manifestu třeba vytvořit nový evropský mechanismus koordinování měnových politik, aby v budoucnu nedocházelo k měnovým válkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám