Hlavní obsah

Doživotí za daňové úniky. Řecko tvrdě trestá podvodníky

Atény

Řecký soud poprvé v historii země potrestal daňové úniky trestem doživotního vězení. V pátek si takto přísný verdikt vyslechla trojice mužů, kteří podle rozsudku stát vydáváním falešných faktur ošidili celkem o 840 000 eur (zhruba 22 miliónů korun). Další z obžalovaných má jít do vězení na 20 let, informoval server řeckého listu To Vima.

Foto: Reuters

Řečtí nacionalisté protestovali proti vládou plánované výstavbě mešity v okolí Athén.

Článek

Hospodářskou krizí zmítané Řecko citelně zpřísnilo trestní zákoník v roce 2011. Od té doby je také možné udělení doživotních trestů za daňové delikty.

Před soudem v jihořecké Kalamatě stálo celkem pět obžalovaných, jeden z nich byl nakonec osvobozen. Podle prokuratury se obohatili díky tomu, že zfalšovali faktury v celkové hodnotě 8,5 miliónů eur (220 miliónů korun) a pak žádali vrácení daně z přidané hodnoty.

Daňové úniky představují pro řecké hospodářství obrovský problém. Letos v létě například finanční policie provedla rozsáhlý zátah v dovolenkových letoviscích a na některých místech kontrolami neprošlo až 100 procent prověřovaných podniků, napsala agentura DPA.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v Řecku je znovu rekordní

Míra nezaměstnanosti v Řecku za červenec stoupla proti červnové revidované hodnotě 27,5 procenta na 27,6 procenta, čímž vyrovnala rekord z letošního května....

Výběr článků

Načítám